Lækket rapport: Skats milliarddyre IT-system bør skrottes

IT-systemerne bag Skats inddrivelse bør kasseres, det konkluderer en hemmelig ekspertanalyse, som Berlingske er i besiddelse af.

 I rapporten fremgår det, at systemerne EFI og Debitormotor er ramt af så grundlæggende fejl, at de aldrig kommer til at fungere optimalt. Prisen er ifølge Berlingske tæt på en milliard. 

Siden sidste uge har Skat lukket ned for flere dele af af EFI, der står for Et Fælles Inddrivelsessystem. Det kommer til at koste 300 millioner kroner om måneden, da over 100.000 skyldnere slippe for at betale af på deres gæld.

Erik Frøkjær, lektor ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, der har fået forelagt rapportens konklusioner, siger til Berlingske, at EFI nu officielt er en dødssejler.

- Konklusionen er det endegyldige bevis på, at EFI er en dødssejler i så ringe forfatning, at det ikke står til at redde. Der er tale om en frygtelig skandale, siger Erik Frøkjær, lektor ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, der har fået forelagt rapportens konklusioner.

Til TV 2 siger skatteminister  Karsten Lauritzen i en skriftlige kommentar:

- Hverken regeringen eller jeg træffer beslutninger på baggrund af lækkede dokumenter i pressen. Vi træffer beslutning, når vi får forelagt de endelig analyser, og det er vi ikke blevet endnu. Men som jeg har sagt tidligere, så har jeg allerede nu svært ved at se, at EFI bliver det bærende system i inddrivelsen fremover. Det overrasker mig desværre ikke, hvis det ender med, at systemet helt skal skrottes, og at der kommer en regning, der skal betales.

EFI-systemet har været forsinket ad flere omgange de seneste 10 år, og problemerne med EFI er fortsat, efter det blev taget i drift i 2013.

Systemet er både blevet kritiseret for ikke at opkræve gæld og senest for at opkræve gæld, som egentlig var forældet.

Liberal Alliances Merete Riisager siger til TV 2, at ministeren skal have ryddet op i Skat:

- Vi skal have kigget på ledelseslagene og hvad der er deres opgaver og hvad der ikke er deres opgaver. Det er ikke tilfældigt, at der er så mange sager i Skat.