EU-ekspert: Danmark kan ikke stå isoleret i asylspørgsmål

Danmark kan stå fuldstændig isoleret, mens EU er i en historisk flygtningekrise, hvis regeringen afviser at modtage én eneste asylansøger, når EU's indenrigsministre mandag skal fordele 160.000 flygtninge.

Det mener professor Marlene Wind, som leder Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

- Jeg undrer mig over, at regeringen ikke har bedre rådgivere. Vi kan ikke stå udenfor Dublin-forordningen. Hvorfor så ikke vise lidt statsmandskab og sige, at selvfølgelig står vi last og brast i denne helt ekstraordinær situation? siger Marlene Wind.

- Det kunne man få en masse point på.

Lige nu er Danmark ikke forpligtet til at tage én eneste flygtning, fordi vi har vort retsforbehold. Men fremover må vi modtage flygtninge, når Dublin-forordningen reformeres, vurderer Marlene Wind.

- Når Dublin-forordningen ændres, så er vi nødt til at acceptere at være med i en fordeling i krisesituationer, siger Marlene Wind.

Kan Danmark ende sammen med Visegradlandene - Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn - som er imod flere flygtninge? - Vi kan ende på den forkerte side af stregen. Jo længere der går, før vi erkender, at vi er en del af en europæisk løsning i stedet for at stå udenfor, jo mere ses vi på den forkerte side af stregen, siger Marlene Wind.

Storbritannien står ligesom Danmark og Irland udenfor EU's fælles udlændingepolitik. Alligevel har den britiske premierminister, David Cameron, lovet at modtage 20.000 syriske kvoteflygtninge fra FN's lejre.

På sociale medier ses Danmark som flygtningefjendsk og hyklerisk. I Libanon advarer den danske regering flygtninge i aviser, men søger samtidig at få fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) placeret som FN's ny flygtningehøjkommissær, siger hun.