Løkke: Danmark tager en fair andel af flygtningene

Danmark tager et fair antal flygtninge i forhold til de øvrige EU-lande. Det er statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) budskab i et interview med TV 2.

Fordi Danmark har et retsforbehold i EU-samarbejdet, er vi ikke en del af den fordelingsnøgle, som EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker foreslog tidligere onsdag. Havde vi ikke forbeholdet, ville vi skulle have taget 2800 af de 160.000 flygtninge, som er omfattet af Junckers forslag.

- Siden søndag er der indrejst 3000 i Danmark, så det viser, at vi tager vores fair andel, siger Lars Løkke Rasmussen.

Blandt de 300 er det dog kun et fåtal, der har udtrykt ønske om at søge asyl i Danmark. De fleste vil videre til andre lande, blandt andet Sverige.

Ekstraordinær og historisk situation

Under valgkampen lovede Lars Løkke Rasmussen en straksopbremsning i antallet af asylansøgere i landet. Det har dog vist sig svært at holde.

Lars Løkke Rasmussen kalder flygtningesituationen i Europa ekstraordinær og historisk.

- Det, vi kan levere, er at opstramme vilkårene. Det vil have betydning for, hvor mange der vælger Danmark til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Flygtninge og migranter har onsdag vandret langs den sønderjyske motorvej med Sverige som målet. I Rødby sidder 240 personer i tog, som de nægter at forlade for at lade sig registrere. De er nemlig bange for, at de så skal søge asyl her i landet.

Sådan har flygtningesituationen udspillet sig onsdag

  • Rigspolitiet oplyser, at der fra søndag morgen til onsdag aften er ankommet over 3000 udlændinge til Danmark. Størstedelen har ikke ønsket at søge asyl her i landet.
  • Rødby

    Natten til onsdag ankom et tog efter lang tids forsinkelse til Rødby. Omkring 100 flygtninge og migranter nægtede at forlade toget, som politiet har bevogtet siden. Onsdag formiddag ankom endnu et tog med omkring 140 flygtninge og migranter til Rødby. Også dette tog bevogtes af politiet. Onsdag eftermiddag flygtede mellem 25 og 30 personer fra togene. Størstedelen er siden blevet anholdt. Senere på eftermiddagen lagde en færge til med et tog med yderligere 100 flygtninge og migranter ombord. De lod sig flytte til en bus for at blive kørt væk og registreret. Sent onsdag aften stak flere flygtninge af fra togene, og ved 23-tiden lod politiet dem gå og køre væk i private biler.

  • Padborg

    Et tog med omkring 75 flygtninge og migranter ankom onsdag til Padborg. De nægtede at lade sig registrere i Danmark. Omkring 300 flygtninge og migranter udvandrede fra Frøslev Skole og er på vej nordpå ad motorvej E45. Omkring klokken 15:15 onsdag ankom endnu et tog med omkring 150 flygtninge og migranter til stationen.

  • Andre steder

    I Grenå er den første dansker anholdt for menneskesmugling. En 41-årig mand forsøgte at fragte fem udlændinge til Sverige med færgen. På Øresundbroen har toldere iværksat eftersøgning af biler for at forhindre menneskesmugling. DSB oplyste, at man på ordre fra politiet har indstillet al togtrafik mellem Danmark og Tyskland på ubestemt tid.