Støjberg: Vi får ingen særaftale med Sverige

Den svenske regering afviser at lave en særaftale om at tage imod de hundredevis af flygtninge og migranter, der i disse dage strømmer ind i Danmark. 

Det oplyser integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag aften, efter at hun har været i dialog med den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson. 

Er I nået frem til en aftale? 

- Nej. Der kommer ingen aftale. Svenskerne har forståelse for vores henvendelse til dem, men deres regler gør, at regeringen i Sverige ikke bare kan træffe sådan en beslutning. Det gør migrationsverket (de svenske udlændingemyndigheder, red.). Det ville simpelthen kræve en lovændring, hvis de skulle gå med til sådan noget her. 

- Svenskerne har meddelt, at de selvfølgelig følger reglerne. Dukker der nogen op i Sverige og beder om asyl, så vil de selvfølgelig behandle deres sag. Vi har haft en udmærket kommunikation med dem om det her, siger ministeren til TV 2.

Vi følger reglerne i Danmark

Mødet kommer efter de seneste dages flygtningestrømme ind i Danmark. Mandag bebudede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark ville indgå i dialog med Sverige om at håndtere flygtningestrømmen. 

Spørgsmålet er, hvad de danske myndigheder så skal stille op med de mange, der kommer ind i Danmark for at tage videre til Sverige? 

- Det er den svære del af det her. Vi kan jo ikke bare frihedsberøve folk på ubestemt tid, siger Inger Støjberg. 

Burde vi åbne grænserne og lade dem komme videre? 

- Nej, vi følger reglerne i Danmark, fastlår integrationsministeren.

- Men der er nogen, der formodentlig er taget videre til Sverige. Og formodentlig er der også nogen, der er blevet hjulpet på vej af danskere. Og jeg vil godt understrege, at det må man altså ikke. Vi agter at følge reglerne i Danmark. Det samme gør svenskerne.  

Svensk politi: Danmark er transitland

Flygtningestrømmen ind i Danmark er fortsat dagen igennem, dog i mindre målestok end søndag og mandag. I alt vurderer Rigspolitiet, at mere end 1300 formodede flygtninge er kommet ind i Danmark via Padborg og Rødby. Og tallet stiger støt. 

En stor del af de flygtninge og migranter, der strømmer ind over de danske grænser fra Tyskland, fortsætter mod Sverige.

Næsten 50.000 mennesker har allerede søgt asyl i Sverige i år, og formodningen er, at størstedelen af dem er kommet til landet gennem Danmark. Over 3000 menes for tiden at krydse Øresundsbroen om ugen.

Det giver store udfordringer for det svenske politi, der mandag udtalte, at kontrollen i Danmark virker utilstrækkelig, og at Danmark generelt bliver opfattet som et transitland.