Støjberg: Migranter skal sendes hurtigt retur

Integrationsminister Inger Støjberg (V) roser politiets håndtering af de flygtninge og migranter, der søndag er ankommet til Danmark.

Tidligere på aftenen opstod der godt nok problemer på Rødby Færgehavn Station, da flere af flygtningene stak af, men de fleste er nu fundet igen og bliver registreret af politiet.

- Hvis nogen ikke kan opnå asyl i Danmark, så skal de hurtigt sendes retur til det land, de hører til. Det er dem, der kommer hertil som migranter, men som ikke er forfulgte. Det er noget af det, der er med til at bremse strømmen til Danmark, siger Inger Støjberg til TV 2.

Forventer flere flygtninge

Integrationsministeren fortæller, at hun formoder, at der også mandag vil ankomme flere flygtninge til Danmark. Derfor følger man fra politikernes side situationen tæt, og de store flygtningestrømme øger kun vigtigheden af, at man samarbejder på tværs af landegrænserne.

- Efter min bedste overbevisning sender tyskerne dem ikke videre til os af ond vilje, men de har simpelthen ikke ressourcerne til at kontrollere det, fordi presset er så enormt, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkeparti var hurtigt ude med en kommentar om, at det kun kan gå for langsomt med at få genindført grænsekontrol i Danmark. Men integrationsministeren siger, at det er meget svært i forhold til Schengen-reglerne.

- Lige nu og her i aften har vi et meget konkret problem i Rødby og måske andre steder, som skal løses, og det er vi hos myndighederne klar til, siger Inger Støjberg,

Asylmodtagere i Odense og Padborg

De af flygtningene fra Rødby, der ønsker at søge asyl i Danmark, vil blive sendt til Asylcenter Sandholm i Nordsjælland. Her modtog man allerede ved 21.30-tiden søndag aften de første 26 asylansøgere fra Rødby, har asylchef i Dansk Røde Kors, Anne La Cour, tidligere oplyst til TV 2.

Fyns Politi har oplyst til Ritzau, at op mod 20 flygtninge ankom til Odense Banegård søndag aften. De blev ligeledes modtaget af politiet og kørt til Sandholmlejren.

Også Syd- og Sønderjyllands Politi har søndag aften taget imod og registreret en række asylansøgere. Det skete i Padborg, hvor en gruppe på 13 personer ankom 19.07, mens omkring 30 flygtninge og migranter ankom klokken 21.07.

Migrant, flygtning eller asylansøger?

Migranter

En person, der er rejst til et andet land. Årsagen kan være uskyldig, men det kan også være, krig, fattigdom eller noget tredje.

Illegal indvandrer

En person, der rejser ind i et land uden om myndighederne.

Asylansøger

En person, der henvender sig til myndighederne og beder om asyl.

Afvist asylansøger

Personer, der får nej til asyl og derfor skal forlade landet, hvor de søgte om asyl.

Flygtning

En person, der har fået asyl, fordi vedkommende forfølges i sit hjemland. Personen får status som flygtning og får herefter særlige rettigheder. Betegnelsen bruges af nogle også generelt om de tusindvis af mennesker, som er på vej mod Europa. Nogle politikere er ofte forsigtige med på forhånd at bruge ordet, da de frygter, at der kan ligge et løfte om eller en pligt til at hjælpe. For nylig indgik Frankrig og Storbritannien en aftale om krisen ved Calais. Aftalen er på 3400 ord. Ordet "migrant" bruges 36 gange, "flygtning" bruges slet ikke.

Kilde: AFP