Som statsminister ignorerede Thorning advarsel fra UNHCR

Helle Thorning-Schmidt kan være på vej til at skulle stå i spidsen for en organisation, som hun som statsminister valgte at ignorere advarsler fra for mindre end et år siden.

Da SR-regeringen sidste efterår fremlagde den lovpakke, der blev kendt som "asylstramningen", medførte det således et kritisk høringssvar fra UNHCR.

Flygtningehøjkommissariatet kritiserede lovpakkens indskrænkning af mulighederne for familiesammenføring i de første 12 måneder, efter en flygtning kommer til Danmark.

Og FN-organet var heller ikke begejstret for planen om at give midlertidige opholdstilladelser af et års varighed, da UNHCR fraråder regelmæssige vurderinger af den enkelte flygtnings beskyttelsesbehov.

- Det vil sandsynligvis underminere den enkeltes følelse af sikkerhed, lød begrundelsen fra UNHCR.

Kritikken til trods blev lovpakken gennemført, og senest har den nye Venstre-regering gennemført endnu en asylpakke, der blandt andet har indført lavere offentlige ydelser til flygtninge, som opnår asyl i Danmark.

Også her reagerede UNHCR, men svaret fra integrationsminister Inger Støjberg (V) lød, at regeringen "selvfølgelig ikke fremlægger forslag, der er konventionsstridige".

De skiftende regeringers negligering af UNHCR's advarsler fik i sidste måned Andreas Kamp, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, til at advare om, at man er i gang med at udhule de internationale konventioner, som UNHCR har til opgave at håndhæve.

- Det afspejler en grundlæggende, manglende respekt for international humanitær lov. Man respekterer de internationale aftaler i mindre og mindre grad, og man sætter ikke noget andet i stedet for, påpegede han over for Ritzau og uddybede:

- Alle løber væk fra problemet med forskellige argumentationer. Vi sælger dem, der har behov for beskyttelse, til stanglakrids, og når man flygter fra de aftaler, man selv har indgået, så taber de deres værdi.