Skråsikker Kjærsgaard: Tillykke med topposten, Thorning

Spørger man formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, er der ingen tvivl om, at Helle Thorning- Schmidt (S) bliver FN's næste flygtningehøjkommissær.

Meldingen kommer efter TV 2 har erfaret, at den tidligere statsminister og formand for Socialdemokraterne er regeringens - og dermed Danmarks - kandidat til stillingen.

- Det er da et tillykke med posten. Jeg ville blive overrasket, hvis hun ikke får den i løbet af i dag eller i morgen. Det tror jeg godt, vi kan regne med, når det her nu kommer ud, siger Pia Kjærsgaard til TV 2 og fortsætter:

- Det vil være godt for hende. Hun har i flere år satset på at få en international toppost, og nu ser det ud til, at hun får den. Jeg er da glad på hendes vegne, hvis det er det, hun gerne vil, og det tror jeg, det er. 

Har gode chancer

Siden valgnederlaget den 18. juni, hvor rød blok mistede magten og dermed også statsministerposten, har Helle Thorning-Schmidt siddet i Folketingets præsidium. 

Men den stilling kan altså nu blive skiftet ud med en stilling som FN’s flygtningehøjkommissær, når den nuværende portugisiske højkommissær António Guterres skal afløses.

Ifølge TV 2 politiske redaktør Anders Langballe kommer meldigen kun, fordi man anser det for realistisk, at Helle Thorning-Schmidt får posten.

- Vi hører, at man er ganske tæt på at melde ud, at hun er kandidat. Når man melder det ud i diplomatiet, er det fordi, man er med i opløbet, så er man tæt på, siger TV 2's politisk redaktør Anders Langballe.

En tung post

Christian Friis Bach, tidligere minister for udviklingsbistand og nuværende undergeneralsekretær i UNECE, siger til TV 2:

- Det er godt med kvindelige stærke kandidater til topposterne i FN, og jeg kender jo Helle Thorning-Schmidt, som er dygtig og engageret.

Han understreger, at han ikke kan udtale sig om de enkelte kandidater, da han arbejder i FN, men siger om arbejdet som flygtningehøjkommissær: 

- Det ville være fantastisk at få en stærk engageret kandidat på den post, som er utrolig vigtig og en af de helt tunge poster i FN. Særligt i disse tider, antallet af flygtninge og migranter er højere end nogensinde. Der er en enormt pres.

En glædelig nyhed

Som flygtningehøjkommissær vil det være Helle Thorning-Schmidts opgave at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse. I alt er der ansat 7.600 medarbejdere i kommissariatets fordelt på 125 lande.

Kommissariatet sørger eksempelvis for, at der er telte, vand og mad i flygtningelejrene. Samtidig er en af de primære opgaver at sikre flygtninges rettigheder, som er under pres mange steder i verden. 

I Dansk Flygtningehjælp glæder generelsekretær Andreas Kamm sig over nyheden.

- Det er klart, at som dansk organisation vil vi være stolte af, hvis Danmark kan besætte den her post. Det vil være en stor fornøjelse at skulle samarbejde med en højkommissær, der kommer herfra.

Han understreger, at det er en stor og udfordrende post - særligt som billedet ser ud i dag. 

- Som flygtningesituationen har udviklet sig, er det virkelig en post, der kræver gennemslagskraft. Jeg er sikker på, at med det Helle Thorning har med i bagagen, så har hun gode muligheder for at gøre UNHCR stærkere, siger Andreas Kamm og forklarer, at de nordiske lande er kendt for at have en god indfaldsvinkel til humanitært arbejde rundt omkring i verden. 

Hør Andreas Kamm uddybe i videoen herunder:

Statsministeriet har nu indkaldt til et pressemøde fredag formiddag klokken 11, men vil ikke oplyse noget om, hvad indholdet bliver.  

Hvad er FN's flygtningeorgan UNHCR?

* UNHCR, der er til stede i 123 lande, arbejder med at hjælpe verdens flygtninge, og som flygtningehøjkommissær er man diplomatisk topchef for UNHCR.

* UNHCR står for Office of the United Nations High Commissioner for Refugees og bliver på dansk kaldt FN's Flygtningehøjkommissariat.

* Flygtningehøjkommissariatet blev etableret 14. december i 1950. Organets primære opgave er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse.

* I øjeblikket er det den tidligere portugisiske premierminister António Guterres, som er FN's flygtningehøjkommissær. Den 66-årige portugiser har siddet på posten siden 2005 og er den 10. af slagsen.

* UNHCR har også haft en dansk flygtningehøjkommissær. Den tidligere danske statsminister Poul Hartling (V), som var den femte flygtningehøjkommissær, bestred posten fra 1978 til 1985.

* UNHCR arbejder i 123 lande og har mere end 9300 ansatte.

* Næsten 55 millioner flygtninge, hjemsendte, internt fordrevne og statsløse personer får i øjeblikket beskyttelse og hjælp fra UNHCR.

* Flygtningeorganet er to gange blevet tildelt Nobels Fredspris. Første gang i 1954 og anden gang i 1981.

Kilder: UNHCR, nobelprize.org, Ritzau