Løkke: Thorning vil være den bedste kvinde på FN-toppost

Sidste gang, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) stod sammen i Statsministeriets spejlsal, var det for at udveksle gaver efter regeringsskiftet. Fredag formiddag satte han så handling bag regeringens ord om en aktiv beskæftigelsesindsats ved at bane vejen for, at Thorning-Schmidt kan blive FN's næste flygtningehøjkommissær.

Tidligere havde hun ellers bebudet, at hun så frem til blot at være medlem af Folketinget - og sidde i præsidiet - men det kan meget vel blive en kort fornøjelse. Posten som leder af FN's Flygtningehøjkommissariat i Genève er nemlig allerede ledig fra nytår, når portugisiske Antonio Guterres takker af. Han har haft posten siden 2005. 

Og den er som skabt til Helle Thorning-Schmidt, lod Lars Løkke forstå, da han og Helle Thorning-Schmidt mødte pressen. 

- Helle har som statsminister repræsenteret Danmark på en meget værdig måde. Derfor er jeg glad for, at vi nu står side om side for at arbejde hen imod, at vi får en international toppost, sagde Lars Løkke Rasmussen og fremhævede hendes erfaringer som politisk leder. 

Indtil videre er Helle Thorning-Schmidt den eneste officielle kandidat til posten. Men det er nu op til FN's generalsekretær at udpege, hvem der skal indstilles til den. 

- Jeg håber, han vil indstille den bedste kvinde til jobbet, siger Lars Løkke Rasmussen. 

Løkke: Danmark skal ikke skamme sig

Som flygtningehøjkommissær er man diplomatisk topchef for UNHCR, FN's Flygtningehøjkommissariat. Den primære opgave for UNHCR er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse. Hvad Helle Thorning-Schmidt vil fokusere på, vil hun ikke gå ind i på nuværende tidspunkt. 

- Jeg vil ikke komme med programerklæringer i dag, sagde hun efter at have takket for regeringens opbakning. 

Som statsminister stod Helle Thorning-Schmidt i spidsen for stramninger af udlændingepolitikken. Men det får ikke den store betydning i forhold til Danmarks mulighed for at få en post, der netop beskæftiger sig med flygtninge, lyder statsministeren.

- Jeg står på mål for de beslutninger, der blev truffet, da jeg var statsminister. Og jeg tror ikke en eneste i FN tvivler på Danmarks engagement, sagde hun. 

Det var Løkke enig i. 

- Danmark har intet at skamme sig over. Vi er blandt de lande, der tager vores fair del og mere til end sidste år. Sidste år var der kun ét land, der tog flere syriske flygtninge relativt set, sagde han. 

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen (S) er ikke i tvivl om, at Helle Thorning-Schmidt vil være den helt rette til posten.

- Udfordringen med at beskytte verdens flygtninge har ikke været større siden 2. Verdenskrig. Og vi har mere end nogensinde før brug for en dygtig leder, som kan samle verdens lande om opgaven. Én der kan samle og skabe resultater. Én der har internationalt format. Jeg kan ikke forestille mig nogen, der vil være bedre til det arbejde end Helle, skriver hun i en skriftlig kommentar.

Hvis det lykkes for Thorning at sætte sig på posten, vil hun blive den anden danske på den diplomatiske toppost. Tidligere statsminister Poul Hartling (V) blev valgt til posten i 1977 og bestred den fra 1978 til 1985. 

Hvad er FN's flygtningeorgan UNHCR?

* UNHCR, der er til stede i 123 lande, arbejder med at hjælpe verdens flygtninge, og som flygtningehøjkommissær er man diplomatisk topchef for UNHCR.

* UNHCR står for Office of the United Nations High Commissioner for Refugees og bliver på dansk kaldt FN's Flygtningehøjkommissariat.

* Flygtningehøjkommissariatet blev etableret 14. december i 1950. Organets primære opgave er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse.

* I øjeblikket er det den tidligere portugisiske premierminister António Guterres, som er FN's flygtningehøjkommissær. Den 66-årige portugiser har siddet på posten siden 2005 og er den 10. af slagsen.

* UNHCR har også haft en dansk flygtningehøjkommissær. Den tidligere danske statsminister Poul Hartling (V), som var den femte flygtningehøjkommissær, bestred posten fra 1978 til 1985.

* UNHCR arbejder i 123 lande og har mere end 9300 ansatte.

* Næsten 55 millioner flygtninge, hjemsendte, internt fordrevne og statsløse personer får i øjeblikket beskyttelse og hjælp fra UNHCR.

* Flygtningeorganet er to gange blevet tildelt Nobels Fredspris. Første gang i 1954 og anden gang i 1981.

Kilder: UNHCR, nobelprize.org, Ritzau