Skatte-skandalen: Disse svar afkræves ministeren i dag

Når medlemmerne af skatteudvalget torsdag formiddag sidder over for skatteminister Karsten Lauritzen (V) i det samråd, som de har indkaldt ham til i kølvandet på Skat-skandalen, er der særligt to spørgsmål, politikerne vil have svar på:

Hvem har ansvaret for, at det er lykkedes svindlere at franarre Skat 6,2 milliarder kroner, og der er nogle politikere, der kan stilles til ansvar.

- Det er de to spørgsmål, som alle taler om på Christiansborg lige nu. Skal ansvaret placeres i departementet ved eventuelt departementschef Jens Brøchner eller i Skats afdelinger og dermed måske ved direktør Jesper Rønnow. Og er der nogle af de skatteministre, der har siddet på posten i perioden, hvor det har stået på, der har vidst noget, siger Thomas Funding, TV 2’s politiske analytiker.  

Embedsmænd i fedtefadet

Og mens politikere i disse dage med garanti forsøger at finde ud af, om deres politiske fjender har lavet fejl i sagen, sidder også en lang række af tidligere skatteministre og tænker tilbage. Gennem de seneste fem år, hvor svindlen er sket, har der været i hvert fald otte forskellige skatteministre.

- De sidder lige nu og tænker på, om der skulle have været et papir, der er gået henover deres bord, hvor de advarsler, som vi ved har været i Skats system, også har været forbi deres bord. Har der været det, har de også potentielt siddet med en viden, som de burde have reageret på, siger Thomas Funding.

Det er dog endnu ikke påvist, om enkelte ministre har kendt til sagen, og derfor har sagen endnu ikke løftet sig til en politisk en af slagsen. Dermed er det lige nu kun Skats embedsmænd, der er i fedtefadet.

- Det er paradoksalt, at departementschef  Jens Brøchner og direktør Jesper Rønnow, sådan set fik til opgave at rydde op i Skats systemer og komme de mange skattesager til livs. Og nu kan en af dem potentielt komme i problemer i den her sag og dermed måske risikere at miste jobbet, siger Thomas Funding.

Ledelse risikerer fængselstraf

Sagen, der kan ende med at være den mest omfattende sag om skattefusk nogensinde i Danmark, begyndte at rulle efter et tip fra udlandet i juli afslørede, at det angiveligt var lykkedes svindlere at trække 6,2 milliarder kroner ud af den danske statskasse i udbytteskat gennem de sidste knap fem år.

Siden er det kommet frem, at der i to rapporter i henholdsvis 2010 og 2013 blev advaret om, at Skat ikke havde styr på udbetalingen af udbytteskat.

Onsdag aften kunne TV 2 samtidig fortælle, at tidligere medarbejdere i Skat både mundtlig og på skrift har advaret om risikoen for svindel. Hvis det er rigtig og kan bevises, risikerer Skats ledelse fængselstraf, vurderer tre eksperter over for TV 2.  

Herunder kan du se en grafik, der forklarer, hvordan skattesvindlen foregik