Enhedslisten vil gennemtrumfe statsborgerskab

Enhedslisten vil genfremsætte lovforslag L 188 som beslutningsforslag. Så nu er det op til et flertal i Folketinget, om de 1500 personer, der var blevet optaget på lovforslaget og havde fået dispensation til dansk statsborgerskab under den røde regering, stadig skal have det danske pas, som de var stillet i udsigt.

Yderligere har 1200 personer fĂĄet tilsagn om, at de ville blive optaget pĂĄ et lovforslag og altsĂĄ var "godkendt", men som ikke nĂĄede at komme med pĂĄ L 188.

- Retssikkerhedsmæssigt er det en fuldstændig hul i hovedet manøvre, regeringen er i gang med. De her mennesker er blevet stillet i udsigt, at de ville få et statsborgerskab. De har fået dispensation, fordi de har et handicap eller posttraumatisk stress, siger retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper.

Samtidig mener hun, at det er disrespekt over for Folketinget, når integrationsminister Inger Støjberg ikke vil respektere, at et flertal i Folketinget ville give pågældende personer statsborgerskab. Også selvom det er ministerens ret at gøre som hun gør, og at lovforslaget automatisk bortfalder, når der udskrives valg.

- Vi kan ikke tvinge regeringen til at fremsætte det, rent teknisk, men Indfødsretsuvalget har flere gange skrevet til integrationsministeren, at de vil have, at L 188 skal genfremsættes og de her personer skal have deres statsborgerskab, siger Pernille Skipper.

L 188 var blot få dage fra et blive 3. og sidstebehandlet i Folketinget, da valget blev udskrevet, og det bortfaldt. Og integrationsminister Inger Støjberg vil ikke genfremsætte det. 

I stedet vil hun have sagerne tilbage til udvalget, så de igen skal stemme ja eller nej til, om de stadig vil give dispensation til i alt cirka 2700 personer, der ikke kan tale dansk godt nok til at gå til den danskprøve, der ellers kræves.

Statsborgerskab

Statsborgerskab

De sager der umiddelbart optages på lovforslaget, når det fremsættes igen til oktober:

De der opfylder samtlige nugældende kriterier 1.760 ansøgere

Ansøgere, der har fået tilkendegivelse om optagelse på lovforslag, og som opfylder samtlige nugældende kriterier Ca. 1.855 ansøgere

Ansøgere, der er meddelt dispensation af det nye indfødsretsudvalg (i august 2015) 273 ansøgere

Sager der skal genbehandles

Ansøgere, der har fået tilkendegivelse om optagelse på lovforslag, og som har opnået dispensation (med forbehold*) ca. 255 ansøgere

Ansøgere omfattet af LF 188, som har opnået dispensation1.554 ansøgere

Ansøgere, der har fået tilkendegivelse om optagelse på lovforslag, og som har opnået dispensation (intet forbehold*) ca. 945 ansøgere