Derfor går Inger Støjberg bevidst ind i nederlag

- Politik handler ikke nødvendigvis om at få sin vilje. Det handler i høj grad også om at fortælle, hvad man vil, og hvor man er anderledes end de andre partier. Og det opnår Inger Støjberg her, selvom hun løber ind i et nederlag.

Sådan lyder reaktionen fra TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, efter han har fulgt dagens helt store historie i den hjemlige politiske arena.

Historien går, kogt ned til en boullionterning, ud på, at regeringen med integrationsminister Inger Støjberg i spidsen onsdag meldte ud, at man ønskede at genbehandle lige knap 3000 statsborgerskabssager. 

Det har vakt harme flere steder i det politiske landskab.

Sagen er den, at den tidligere regering med et rødt flertal havde godkendt ansøgningerne. Derpå fik ansøgerne tilsendt et brev fra Justitsministeriet, hvor det fremgik, at de kunne forvente at få et statsborgerskab. 

Der skete bare lige det, at der blev udskrevet folketingsvalg, inden ansøgningerne nåede at blive godkendt, og så er det sådan i dansk lovgivning, at når der bliver udskrevet folketingsvalg, så bortfalder alle lovforslag, der har været på vej igennem folketingssalen.

Der er også lige den krølle, at halvdelen af de godt 3000 ansøgere havde fået en dispensation for at få statsborgerskab. For at blive statsborger i Danmark skal man nemlig bestå en række prøver som for eksempel en sprogprøve. Er man ikke i stand til det, kan man søge om at få dispensation. Og den kan man så få, hvis der er en begrundelse derfor. For eksempel at man har et handicap, eller at man lider at post traumatisk stress.

Og det er lige præcis den gruppe, som Inger Støjberg vil have genbehandlet. For som hun siger, "så skal der altså meget til, før man kan kalde sig dansk statsborger." 

- De her mennesker har jo fået det via en dispensation. Det er for eksempel mennesker, der ikke taler dansk. Det synes jeg er meget grundlæggende, at man gør. Dansk statsborgerskab er noget, man tilvælger, det er noget, man virkelig strækker sig for at opnå, siger Inger Støjberg.

Hun ønsker derfor at kigge på hver enkelt ansøgning igen, inden man eventuelt vil godkende en dispensation.

Forventede et nederlag

Lige nu ser det dog ud til, at Inger Støjbergs ønske om at få genbehandlet ansøgningerne bliver skudt ned. For troede hun, at hun kunne regne med et blåt flertal i den her sag, så blev hun klogere i løbet af dagen.

Liberal Alliance, som ellers stemte imod forslaget sammen med Venstre i sin tid, da den tidligere regering stemte for forslaget om at give dispensation, vil nemlig nu stemme imod Venstres forslag om genbehandling.

De mener simpelthen ikke, at man kan være bekendt først at stille nogle ansøgere i udsigt, at de kan blive danske statsborgere for så at vende på en tallerken og sige nej. Heller ikke selvom de selv sagde nej.

Dermed mister Inger Støjberg sit flertal, og da Enhedslisten vil genfremsætte det gamle lovforslag, så kan rød blok med støtte fra Liberal Alliance sørge for, at de ansøgere, som i sin tid fik stillet i udsigt, at de kunne blive danske statsborgere, at de bliver det.

Kommer det så som et chok for Inger Støjberg, at hun må lide nederlag i den her sag? Næppe. Det mener politisk redaktør, Anders Langballe.

- Inger Støjberg er jo ikke en ren amatør i politik. Hun har stukket fingeren i jorden og vurderet situationen nøje. Jeg tror sådan set, at Inger Støjberg har været fuldt bevidst om, at hun kunne ende i den her situation, siger Anders Langballe og uddyber:

- En af de ting, Inger Støjberg ønsker at gøre som integrationsminister, er at skabe en debat på det her område og spille hård i filten. Hun vil gøre opmærksom på, at nu er der en ny regering, som ønsker forandringer, og at der er en forskel på, om det er en blå eller en rød regering, der sidder på magten på det her område, siger Anders Langballe og uddyber:

- Nu får hun en stor politisk debat ud af det, hvor hun sammen med Dansk Folkeparti kan stå og sige, at ”vi er strammerne, vi vil ikke være med til at give folk, der ikke kan dansk, og folk, der ikke kan bestå prøverne, statsborgerskab i Danmark," siger Anders Langballe..