Skatteminister sætter klud i halsen på sladretjeneste

Danskere, der har mistanke om at naboen får udført sort arbejde eller på anden måde snyder i skat, kan ikke længere indberette mistanken til Skat gennem en anonym sladretjeneste på nettet.

Den mulighed har skatteminister Karsten Lauritzen fra dags dato nemlig afskaffet, oplyser DR Nyheder.

Det er kun otte måneder siden, at muligheden for at anmelde anonymt på Skats hjemmeside blev indført, men tjenesten, som af kritikerne er blevet døbt stikkerlinjen, falder ikke i ministerens principielle smag.

- For mig som skatteminister og Venstre-mand giver den her anonyme anmelder-tjeneste mindelser til et stikkersamfund. Anonyme anmeldetjenester er sådan noget, man havde i det tidligere DDR før Murens fald, siger Karsten Lauritzen til DR Nyheder.

Han begrunder samtidig afskaffelsen med hensynet til retssikkerheden på skatteområdet.

- Ofte er den anonyme anmelde-tjeneste blevet brugt som ren chikane i blandt andet nabostridigheder. Det er et meget stort indgreb i folks liv, hvis de bliver mistænkt for skatteunddragelse, siger Karsten Lauritzen.

Siden Karsten Lauritzen blev udnævnt som minister i juni, er han kommet med flere initiativer, der har til formål at styrke retssikkerheden.

Mest opsigt vakte det, da han afskaffede Skats mulighed for at gå på kontrolbesøg i folks private haver uden en dommerkendelse.

Den digitale sladretjeneste blev opfundet under SF-skatteminister Holger K. Nielsen.

Siden blev den først lagt i graven af den radikale Morten Østergaard, der overtog stafetten fra Holger K. Nielsen.

- Jeg bryder mig ikke om, at man skal animere folk til at angive hinanden anonymt; at vi skaber et samfund, hvor vi går og skuler mistænkeligt efter andre og lurer over hækken hos folk ved enhver given lejlighed for at tjekke, om de snylter på fællesskabet og snyder i skat, sagde han dengang ifølge dr.dk

Men derefter blev den startet igen af Socialdemokraternes skatteminister Benny Engelbrecht. Men nu ser det ud til, at den får det endelige dødsstød af V-regeringen.

Siden januar har 2423 danskere benyttet sig af den digitale tjeneste.

Det er fortsat muligt at anmelde sort arbejde ved at ringe til Skat, sende en e-mail, et brev eller møde op personligt hos Skat.