- Hvis vi bliver grønnere, bliver polakkerne og italienerne mere sorte

Det er et dårligt signal at sende frem mod decembers klimatopmøde i Paris, når den danske regering vil bruge 340 millioner mindre en planlagt på miljø og klima i de kommende år.

Sådan lyder det fra eksperter og parter efter lækkede papirer fra Finansministeriet til avisen Information afslører nogle af planerne frem mod finanslovsforhandlingerne.

Men i det store billede vil det nok ikke ændre det store, på et rent praktisk plan, hvis Danmark er lidt mere eller mindre ambitiøse.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s korrespondent Svenning Dalgaard, der blandt andet dækker klima- og energipolitik i Europa.

- Regeringen er i færd med at fjerne Danmarks overopfyldelse af EU-målene på klimaområdet. Og i det omfang vi overopfylder, så er der nogle andre, der gør mindre. Hvis vi bliver mere grønne, så bliver polakkerne eller italienerne eller nogen andre mere sorte, siger Svenning Dalgaard.

For uanset hvad Danmark gør, så vil der stadig være de samme krav til EU samlet set. Så signalet fra EU til omverdenen ændres ikke af at Danmark gør mere end vi er forpligtet til.

Signalerne har værdi

Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege Jørgensen, er blevet forelagt de oplysninger, Information er i besiddelse af. Han mener netop, at Danmark skal være et eksempel til efterfølgelse for andre nationer.

- Mange ser jo til Danmark som laboratoriet, der har vist, at det kan lade sig gøre at opretholde en velfærdsstat og et rigt samfund og samtidig skære kraftigt ned på CO2-udledningerne. Lige nu gælder det om at presse andre lande til at gå op i målsætning, og så er det et enormt dårligt signal, hvis Danmark går ned i målsætning, siger han til avisen.

Og det går i tråd med den argumentation, som den tidligere SR-regering brugte, siger Svenning Dalgaard.

- Den argumenterede for, at hvis man var førerhund, så kunne man andre pege på os og sige ”se, det går da meget godt i Danmark, selvom de gør en større indsats end alle andre. De kan stadig have økonomisk vækst, selvom de overopfylder målene”. Så ændrede mål inden ændrer ikke noget som helst for EU, men det ændrer måske debatten, siger han.

'Ekstremt skadeligt'

Og det er ikke tiden til at ændre debatten i den retning, mener Socialdemokraternes klima- og energiordfører Jens Joel.

USA's præsident Obama fremlagde for nogle uger siden en store klimaplan, og i de sidste tre dage har han deltaget i en klimakonference i Alaska, hvor der ikke er blevet lagt skjul på, at nu gælder det altså. Især frem mod den aftale, der skal laves til COP21 i Paris til december.

- Det er ekstremt skadeligt i en tid hvor Kina rykker, hvor USA rykker og hvor Obama er ude og sige, at der skal gøres noget alvorligt for klimaet, at så lige det Danmark, der har vist, at man kan tjene penge på det, skruer ned for ambitionerne, siger Jens Joel.

Joels modpart i regeringspartiet Venstre, Thomas Danielsen, mener, at regeringen blot fastholder de ambitioner, man gik til valg på.

- Kineserne og amerikanerne er ikke mere offensive, men de bevæger sig i en rigtig retning. Det er glædeligt, fordi så anerkender vi endeligt, at det her er grænseoverskridende udfordringer, som vi ikke kan løse alene her i Danmark. I det internationale regnskab, betyder det ingenting, siger han.

Obama i charmeoffensiv

Til gengæld kommer der en aftale, når vi når til december og Paris, siger Svenning Dalgaard. Og den bliver domineret af Kina og USA.

Og netop derfor er Obama af sted på charmeoffensiv som i de senere dage i Alaska.

- Obama sørger for meget omtale, senest med turen til Alaska, som minder om det Connie Hedegaard gjorde forud for COP15. Da tog hun alverdens politikere med til Grønland for at se på den smeltende indlandsis. Obama skal have opbakning til det derhjemme og skabe troværdighed om, at han kan gennemføre det, som han vil love i Paris, siger Dalgaard.