Flyt gerne statslige arbejdspladser – men ikke med hovedet under armen!

Staten er for alle – og det bør de statslige arbejdspladser også være. Alligevel har dem, der bor i København, langt større chance for at finde et job i staten i nærheden af deres hjem end dem, der bor længere væk fra de store byer. Den ubalance skal der gøres noget ved, så alle danskere oplever at have statslige arbejdspladser i nærheden.

Derfor vil Radikale Venstre gerne vende trafikken af statslige arbejdspladser, så vi flytter flere væk fra Hovedstadsområdet. Men vi ønsker ikke at gøre det med tvang og hovedløse flytninger af hele styrelser og institutioner. Det er dyrt, bringer tusindvis af medarbejdere og ægtefæller i klemme og skaber overgangsproblemer i forhold til at finde folk til specialiserede opgaver. I stedet foreslår vi at lægge grundstenene til en ny, mere moderne og decentral offentlig sektor, der samtidig vender strømmen af statslige arbejdspladser.

Man kan starte med at spørge, hvor vigtig den fysiske placering af et skrivebord egentlig er? Ved at udnytte den nyeste teknologi kan kollegaer ganske gnidningsfrit samarbejde hver dag, selvom den ene sidder i København og den anden i Haderslev eller Vordingborg.

I Radikale Venstre vil vi udnytte de teknologiske muligheder og gøre det muligt for statsligt ansatte at flytte deres skrivebord til et andet sted i landet. Ved at oprette fælles statslige arbejdsplader – såkaldte FSA-huse – kan vi give statsligt ansatte mulighed for at have en langdistancearbejdsplads. FSA-husene skal være kontorlandskaber, som vi kender dem, men hvor medarbejdere fra forskellige ministerier og styrelser arbejder side om side og kan samarbejde med deres kollegaer på hovedkontoret via videokonferenceudstyr og højhastighedsinternet.

Der har været en tendens til, at politikerne hovedløst og i en sen nattetime har peget i blinde på en mere eller mindre tilfældig styrelse, der skulle skifte adresse, når der stod udflytning af statslige arbejdspladser på dagsordenen. Det, tror vi ikke, er den klogeste måde at gøre det på.

Vi vil i stedet gøre statslige arbejdspladser lige så tilgængelige for mennesker i Tarm som mennesker i Tårnby. Det er en fleksibel model, der mere skånsomt og tilpasningsdygtigt flytter arbejdspladser fra by til land - især, hvis vi samtidig giver et måltal til hvert ministerium, som de skal opfylde over tid, og som giver dem mulighed for at flytte arbejdspladser, hvor det giver mening og uden fyringer i tusindvis.

Samtidig giver vi den statsligt ansatte mulighed for at rykke med, hvis deres ægtefælle får job i den anden ende af landet, og dem, der allerede bruger timevis på at pendle til en større by, kan spare transporttiden. Det, synes vi, er smart.

Med den radikale model kan vi lægge grundstenene til en ny, mere moderne og decentral offentlig sektor, hvor job i staten kan varetages fra både Frederikshavn, Frederiksberg og Frederikssund, uden de nærmeste kollegaer behøver at rykke med. Derfor vil det være den model, som vi håber kan samle et flertal i Folketinget, når vi mødes til oktober.