S-ordfører om fjernelse af 35 mio. til fødende: Det får store konsekvenser

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen er dybt rystet over, at regeringen vil fjerne 35 mio. kroner, som af den tidligere socialdemokratiske regering var øremærket til fødeafdelingerne på de danske hospitaler.

- Det er et meget stort problem. Det virker som om Venstre er totalt tonedøve i forhold til situationen på fødegangene. Det her får store konsekvenser. Regionerne er jo i gang med at bruge de penge for at leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det er et spørgsmål om at højne kvaliteten og forbedre patientsikkerheden på fødegangene, og det går fløjten nu. Det skader dem, der skal føde, det skader personalet og det er helt urimeligt, siger Flemming Møller Mortensen til TV 2.

Det var TV2.dk, der i går kunne afsløre besparelserne. TV 2 er i besiddelse af en skitse til regeringens økonomiaftale med regionerne. Her står der fire nuller under punktet "Øget kapacitet på fødeafdelinger" ved 2015, 2016, 2017 og 2018. Som bemærkning står der "tilbagerullet".

Venstres sundhedsordfører Jacob Ellemann-Jensen vil ikke oplyse, om det er korrekt at regeringen vil fjerne pengene.

- Det vil fremgå af regeringens finanslovsudspil.. Men generelt ønsker vi at give sundhedsområdet et løft, siger Jacob Ellemann-Jensen til TV 2.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, oplyste i aftes til TV 2, at hun  torsdag spurgte sundhedsminister Sophie Løhde om, hvor pengene blev af. Her lød svaret ifølge Blixt, at de var på vej.

- Der er gået meget, meget lang tid. Man må sige, at der er nogen, der har været lidt sløve, om det så er den tidligere regering, Sundhedsstyrelsen eller nogle andre, siger Liselott Blixt til TV 2.

Det er ikke lykkes TV 2 at få en kommentar fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, men til Berlingske siger han har "noteret sig", at pengene til fødeområdet ikke er med i de sundhedsinitiativer fra den tidligere SR-regering, som den nye regering ønsker at videreføre, og at den særskilte pulje ikke længere eksisterer.

- Og derfor bliver de udbygninger, der var lagt op til, selvfølgelig heller ikke til noget, når der ikke er penge til det, siger Bent Hansen til Berlingske.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde.