Forældre om besparelser på fødeafdelinger: Det kan koste liv

Det kan koste liv på fødeafdelingerne, at regeringen nu vil fjerne en pulje på 35 mio. kroner, der i 2015 var øremærket til fødeafdelingerne på landets hospitaler.

Så kontant er reaktionen fra brugerforeningen Forældre og Fødsel, der offentligt taler kommende og nybagte forældres sag.

- Vi synes, det er grotesk og uforsvarligt, at der bliver sparet endnu mere, siger Astrid Givard Frederiksen, formand for Forældre og Fødsel til TV 2.

Hun påpeger at situationen i forvejen er presset på landets fødeafdelinger, og at jordemødrene i forvejen er stressede og pressede.

- Det KAN kun gå en vej, og det skal blive bedre, siger Astrid Givard Frederiksen, der kalde besparelserne et "skridt i den gale retning". Hun frygter, at der vil ske dødsfald under fødsler fremover, og at forældre i værste fald ikke får deres barn med hjem fra hospitalet i live.

- Jeg frygter virkelig, at det kan komme til at koste liv. Helt normale kvinder vil opleve komplicerede fødsler fordi der ikke er tid til at se til dem, advarer Astrid Givard Frederiksen.

Det var TV2.dk, der i går kunne afslører planerne om besparelserne. De fremgår af en skitse til regeringens økonomiaftale med regionerne, hvor der står fire nultaller under punktet "Øget kapacitet på fødeafdelinger" under 2015 og de følgende tre år. Som bemærkning står der "tilbagerullet". Det betyder bl.a, at de 35 mio. kroner, der var øremærket til fødegangene i 2015, er væk.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).