Søren Pind vil straffe medier hårdere for urigtige historier

Justitsminister Søren Pind (V) er klar med en række stramninger, der skal straffe medier hårdere, hvis de går over stregen og krænker privatlivets fred.

Forslaget er endnu ikke officielt sat i søen, og den endelige model skal diskuteres på plads med Folketingets øvrige partier, men ifølge Søren Pind er det sikkert, at noget kommer til at ske på området, skriver Berlingske.

- Min holdning er, at der har været for mange eksempler på, at medierne er gået for langt, og der er behov for at se på, om konsekvenserne over for medierne er tilstrækkelige, skriver Søren Pind i en mail til avisen.

Læs også: Politikere vil straffe medier hårdere for fejl

- Derfor kommer vi til at gøre noget på det her område. Vi vil grundlæggende bygge på beslutningsforslaget, lyder det videre.

Venstre ville tredoble straffen

I marts 2015 fremlagde Venstre et forslag, der skærper indsatsen mod medier ved blandt andet at lægge op til, at strafniveauet skal tredobles for uretmæssige krænkelser af privatlivets fred og ærekrænkende eller urigtige historier.

Læs også: Søren Pind kræver nye presseregler på Christiansborg

Yderligere kan man i forslaget læse en række andre stramninger såsom kraftig forøgelse af strafniveauet for brud på referatforbud og navneforbud.

Derudover skal dørene oftere lukkes i retssager, ligesom juridiske redskaber som referat- eller navneforbud i sager om privatlivskrænkelser af kendte mennesker hyppigere skal tages i brug.

Formålet er at sikre, at kendte mennesker ikke får krænkelsen gentaget, når medierne dækker sagen og spreder det private eller forkerte budskab på ny.

Jurist: Det går ud over pressefriheden

Direktør i den juridiske tænketank Justitia Jacob Mchangama advarer om, at tiltaget kan få konsekvenser for pressefriheden, og at særligt små medier bliver sårbare.

- Det er vigtigt, at pressen også kan holdes ansvarlig.

- Men man må ikke ende i en situation, hvor redaktører bliver mere tilbage­holdende med at bedrive kritisk journalistik, fordi de frygter, at det vil få alvorlige økonomiske konsekvenser, og hvor historier, der vurderes at ligge lige inden for ytrings­frihedens rammer, ikke vil komme ud, siger han til Berlingske.

De blev ramt

TV- og radioværten Anders Lund Madsen var udsat for at en fotograf fra Se og Hør lå på lur i buske, da han sammen med sin kæreste besøgte Rigshospitalet i forbindelse med sin graviditet. Anders Lund Madsen oplevede "en følelse af absolut magtesløshed. Af fravær af enhver kontrol over sit eget liv. Det var som at miste sin frihed".

Skuespilleren og komikeren Amin Jensens ophold på en slankehøjskole blev i Se og Hør omtalt på en en måde, som komikeren opfattede som ærekrænkende. "Se og Hør skrev, at jeg have aflyst mine job, og at jeg var psykisk nedbrudt og alt muligt andet. Men der var ikke noget af det, der passede, andet end jeg var på Ubberup Højskole," siger Amin Jensen til Berlingske. Han vandt en sag og fik 50.000 kroner, men siger til Berlingske at han havde et overskud på 2.500 kroner tilbage, da han havde betalt sin advokat.

Samtidig med han førte valgkamp for sit nye parti Ny Alliance, blev politikeren Naser Khader beskyldt for at have fået udført sort arbejde i sit hjem. Han fik 25.000 kroner i erstatning.