Lækket dokument: Nul kroner til fødende kvinder

35 millioner kroner skulle i 2015 have givet bedre forhold til fødende kvinder og de ansatte på de danske fødeafdelinger. Men ingen af de fem regioner har endnu set skyggen af pengene.

På en skitse til regeringens økonomiaftale med regionerne står der fire nultaller under punktet "Øget kapacitet på fødeafdelinger" under 2015 og de følgende tre år. Som bemærkning står der "tilbagerullet".

Det bekymrer Sophie Hæstorp Andersen (S), formand i Region Hovedstaden. Hun frygter, at V-regeringen er ved at rulle pengene tilbage.

- Vi er utrygge i regionerne. Pengene er vigtige for personalet ude på fødeafdelingerne, men det er også vigtigt, at de penge, der er afsat på finansloven, også kommer, siger hun til TV 2.

Den tidligere regering og Enhedslisten blev i november sidste år enige om at øremærke 35 millioner kroner til fødeafdelingerne i 2015, hvilket skulle vokse til 70 millioner kroner i 2016, 2017 og 2018.

Pengene blev lavet som en pulje, regionerne skulle søge om adgang til. 30. juni sendte Region Hovedstaden ansøgningen om 11 millioner kroner i 2015 og 23,6 millioner kroner de følgende år. Pengene skulle dække løn til flere jordemødre og speciallæger.

- Men vi har ikke fået noget svar. Nu er et snart 1. september, så hvis vi skal nå at bruge pengene, så har vi fire måneder tilbage. Hvis pengene skal nå at komme de fødende til gavn, så skal det til at være, siger Sophie Hæstorp Andersen.

"Grotesk forløb"

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, spurgte torsdag sundhedsminister Sophie Løhde om, hvor pengene blev af. Her lød svaret ifølge Blixt, at de var på vej.

- Der er gået meget, meget lang tid. Man må sige, at der er nogen, der har været lidt sløve, om det så er den tidligere regering, Sundhedsstyrelsen eller nogle andre, siger Liselott Blixt til TV 2.

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix er dog skeptisk over for den forklaring.

- I så fald er det jo godt. Så er der ikke nogen problemer. Men så forstår jeg bare ikke, at Sundhedsministeriet ikke melder det ud, så jeg tror desværre ikke, at det er sandheden, siger hun til TV 2.

Hun har stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren, hvor hun blandt andet beder om svar på, om beløbet for 2015 er rullet tilbage eller ej, og i så fald hvordan det kan lade sig gøre.

- Jeg synes, det er et helt grotesk forløb. Det er virkelig at holde kvinder, som skal føde, for nar, og også personalet på fødeafdelingerne, der har fået lovning på de her midler, siger Stine Brix.

Kvinder med veer lå på gulvet

Da pengene sidste år blev sat til side til fødeafdelingerne, skete det på baggrund af en række historier om pressede forhold. En trivselsundersøgelse fra Rigshospitalet viste, at man her havde det dårligste arbejdsmiljø i hele regionen, og flere jordemødre gik grædende hjem, sygemeldte sig med stress og fortalte historier om kvinder med veer, der måtte ligge på gulvet, fordi der ikke var plads nok.

- Det er ved at udvikle sig til et farligt arbejdsmiljø, hvor der kan ske fatale ting, siger Stine Brix.

Hun bebrejder både den nuværende og tidligere regering, at regionerne endnu ikke har fået pengene. Hun mener, at den tidligere SR-regering og sundhedsministeriet har nølet så meget, at den nye V-regering nu har fået mulighed for at inddrage pengene.

TV 2 har uden held forsøgt at kontakte sundhedsminister Sophie Løhde og formanden for Danske Regioner for at få klarlagt, om pengene er rullet tilbage eller ej. I et aktstykke, der beskriver den økonomiaftale, som regeringen og regionerne indgik i sidste uge, står pengene ikke nævnt.