Jordemødre om manglende millioner: Vi kan ikke gøre graviditeten kortere

Nyheden om, at regeringen efter alt at dømme har annulleret millioner, der var øremærket de danske fødeafdelinger, skuffer Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo.

- Pengene for 2015 er for en stor del brugt, og derfor skal man nu lave yderligere besparelser. Det er en virkelig underlig situation at stå i ude på afdelingerne, siger hun til TV 2.

Hun mener, at fødeafdelingerne umuligt kan spare nok til at kompensere for, at man har brugt penge, der måske ikke kommer alligevel.

- Der er en biologisk grænse. Vi kan ikke gøre graviditeten en halv måned kortere eller fødsler tre timer hurtigere, siger hun.

Mystik om millioner

I november sidste år satte man 35 millioner kroner af til området for 2015. De penge skulle følges af 70 millioner kroner årligt i 2016, 2017 og 2018. Men pengene for 2015 har man endnu ikke set skyggen af.

TV 2 er i besiddelse af en skitse til regeringens økonomiaftale med regionerne. Her står der fire nuller under punktet "Øget kapacitet på fødeafdelinger" ved 2015, 2016, 2017 og 2018. Som bemærkning står der "tilbagerullet".

Jordemoderforeningen har den seneste tid forsøgt at få svar fra Sundhedsministeriet om, hvorvidt pengene kommer eller ej, uden held.

- Det er næsten lige galt, om man fjerner pengene nu eller de følgende år. Men det undrer mig, at man kan lave økonomiaftale for 2016 med penge, der skulle være udmøntet i 2015, siger Lillian Bondo.

Kvinder med veer lå på gulvet

Pengene blev afsat i november 2014 efter historier om, at jordemødre gik grædende hjem, sygemeldte sig med stress, og at kvinder med veer måtte ligge på gulvet, fordi der ikke var plads nok på stuerne. En trivselsundersøgelse på fødeafdelingen på Rigshopsitalet viste, at her havde man det dårligste arbejdsmiljø i hele Region Hovedstaden.

Lillian Bondo fortæller, at de fødende forholdsvist sent får en jordemoder, og at jordemoderen kort efter fødslen må videre til den næste. Hun mener, at man i sidste ende vil spare penge, hvis bare jordemødrene får mere tid til de fødende.

- Alt for mange normale kvinder oplever komplicerede fødsler på grund af manglende opbakning. Hvis mor og far oplever god opbakning i starten af livet med barnet, bliver amningen bedre, der kommer færre henvendelser til vagtlæger og skadestuer, og vi har bedre chancer for at undgå alvorlige efterfødselsreaktioner, siger hun.