Auken om spareplan: Regeringen buldrer afsted som en grønthøster

Dansk Folkeparti - med uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl i spidsen - bakker op om regeringens plan om at spare 8,7 milliarder på uddannelsessektoren over de næste fire år. Der er effektiviseringer alle mulige steder i samfundet, og nu er turen så naturligt nok kommet til uddannelsessektoren, lyder det.

Det er langt fra alle, der bifalder spareplanen, som ikke mindst kritiseres i kraftige vendinger af oppositionen. Enhedslistens Jakob Sølvhøj kalder spareplanen for ’hyklerisk’, mens SF's uddannelsesordfører Jacob Mark kalder det for en ’vanvidsbesparelse’. Og heller ikke Det Radikale Venstres uddannelsesordfører, Ida Auken, lægger fingrer imellem.

- Jeg er dybt bekymret på Danmarks vegne… Uddannelse er jo det, som Danmark lever af, siger Ida Auken til TV 2 og fortsætter:

- Universiteterne har sparret for to procent om året allerede… Det her vil betyde mindre og dårligere undervisning, for jeg ved ikke, hvordan han (Lars Løkke Rasmusen, red.) vil undervise mere for færre penge, siger hun og sammenligner sparemanøvren med en grønthøster, der kører hen over en mark.

Også uddannelsessektoren selv er i oprør. Danske Gymnasiers formand Anne-Birgitte Rasmussen mener således, at regeringens spareplan er alt for kortsigtet og vil betyde, at nogle af de smalle fag og fag på højt niveau må droppes. Og det vil på længere sigt skade Danmarks konkurrenceevne, siger hun til Ritzau.

Venstres tidligere klima- og energiminister Lykke Friis, der i dag er prorektor på Københavns Universitet, kritiserer også regeringens bebudede besparelser på uddannelsesområdet på Twitter.

Hør interviewet fra TV 2 NEWS med Ida Auken lørdag formiddag i klippet ovenfor.