Regeringen vil spare milliarder på uddannelse

Landets gymnasier, universiteter og øvrige uddannelsessteder skal spænde livremmen ind i de kommende år, skriver Politiken lørdag.

Efter at uddannelsesområdet i årevis har været friholdt sparekravet på 2 procent i det offentlige - kendt som grønthøstermetoden - varsler Venstre-regeringen nu omfattende besparelser i uddannelsessektoren. De næste fire år skal hver institution spare 2 procent om året, hvilket betyder, at uddannelsesområdet skønnes at få 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed, skriver Politiken.

- Selvfølgelig har det konsekvenser. Men der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for ligesom alle andre områder, siger uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), der skal finde 3,3 milliarder kroner på sit område, til Politiken.

Præcis hvor sparekniven skal ramme, overlader regeringen til rektorerne, men regeringens to ministre på området mener, at der er store beløb at hente ved at undervise mere, købe klogere ind og skære i bureaukrati. Ud over folkeskolen, som er kommunernes ansvar, vil regeringen kun frede basismidlerne til forskning og erhvervsgrunduddannelserne.

For tidligt at tale om fyringer

Børn og unge-minister Ellen Trane Nørby (V), som skal effektivisere for 5,4 milliarder de næste fire år, mener, at det vil blive modtaget med forståelse blandt studerende og undervisere.

- Nej, jeg tror bestemt ikke, at alle bliver glade, men med den økonomiske situation, vi står i, så er vi nødt til at bruge vores skattekroner mere effektivt. Det er nødvendigt for at sikre vækst og et reelt opsving i Danmark, så der også er arbejde at få, når man som ung er færdig med sin uddannelse, siger hun til Politiken.

Ifølge de to ministre er det for tidligt at tale om fyringer, men antallet af studiepladser på de videregående uddannelser vil "givetvis" falde, siger de.

Milliardbesparelser på uddannelse var ikke noget, Venstre lagde stor vægt på under valgkampen, men ministrene afviser, at vælgerne kan føle snydt.

- Enhver borgerligt og liberalt tænkende i det her samfund vil være glad for, at man forsøger at indrette sin offentlige sektor så effektivt som overhovedet muligt, siger Ellen Trane Nørby til Politiken.