Bush-rådgivere: Danmark bør genoplive krigskommission

To af arkitekterne bag USA’s beslutning om at gå i krig mod Saddam Husseins Irak opfordrer nu Danmark til at genoplive Irak-og Afghanistankommissionen. 

Irakkrigen blev orkestreret på en så problematisk måde, at det er absolut nødvendigt, at de lande, der deltog, kulegraver beslutningen, mener de. Det skriver Dagbladet Information.

- Hvis jeg var borger i Danmark, ville jeg ønske at vide, hvordan mit land blev fedtet ind i denne sag, siger tidligere CIA-chef Paul Pillar, der koordinerede efterretninger om Iraks masseødelæggelsesvåben, som bl.a. blev brugt til at overtale Danmark til at gå i krig mod Irak.

En "stor fejl" at lukke kommission

Han mener, at en dansk undersøgelse bl.a. bør "gå i dybden med spørgsmål om, hvordan forholdet til USA og Storbritannien influerer på udenrigspolitiske beslutninger."

Lawrence Wilkerson, stabschef for daværende udenrigsminister Colin Powell, mener ligeledes, det er en stor fejl, at regeringen har valgt at lukke Irak- og Afghanistankommissionen.

- Et demokrati bør ikke handle på den måde. Det er usundt, at politikerne ikke er villige til at få deres beskidte vasketøj undersøgt offentligt," siger han. 

- En konservativ vurdering er, at mellem 150.000 og 300.000 mennesker er blevet dræbt (i Irak, red.). Enhver regering og ethvert land må undersøge sin deltagelse i dette massemord.

Kommissionsmedlem: De har en pointe

Professor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet er tidligere medlem af Irak- og Afghanistan-kommissionen, og han mener, at de to amerikanske topembedsmænd har en central pointe.

- Det er vigtigt at få afdækket, hvad der rent faktisk skete, både for at afklare om der er grundlag for at drage nogen til ansvar, men også for at lære af eventuelle fejltagelser, siger han til Information.

- Alle er enige om, at Danmark gik i krig på et svagt grundlag. Det har netop været regeringens begrundelse for at lukke kommissionen, at vi godt ved det. Men det, vi ikke ved, er, hvorfor processen kørte af sporet. Var det, fordi Anders Fogh Rasmussens (V) regering ikke vidste bedre, eller var det, fordi regeringen bevidst førte Folketinget bag lyset? siger Jørgen Albæk Jensen.

Hundehoveder der ikke overholdt regler

Jørgen Albæk Jensen understreger, at svaret på det spørgsmål bl.a. kan bruges til at afklare, "hvilke procedurer Danmark evt. bør benytte sig af fremover for at undgå en gentagelse."

Det samme gør sig gældende med hensyn til kommissionens undersøgelse af de danske krigsfanger, siger han.

- Hvis det viser sig, at der er forhold, som har været kritisable, skyldes det så, at der var nogle hundehoveder i Irak og Afghanistan, som ikke overholdt reglerne, eller var det reglerne, der var for uklare og upræcise? Det er vigtigt at vide for at kunne gøre det bedre i fremtiden.

Fakta: Irak- og Afghanistan-kommissionen

Irakkommissionen blev i 2012 nedsat af den tidligere regering.Kommissionen fik fem år til at undersøge flere spørgsmål vedrørende krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Kommissionen skulle blandt andet:

  • Undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak.
  • Undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.
  • Undersøge, om VK-regeringen har fortiet oplysninger for Folketinget.
  • Endeligt skulle kommissionen afgøre, om der er grundlag for at forsøge at drage politikere, embedsmænd eller soldater til ansvar for handlinger i forbindelse med krigene.

Kommissionens arbejde har indtil videre kostet 14 millioner kroner