Eks-skatteminister dumper Skat i svindelsag

Ikke godt nok.

Det er dommen fra tidligere skatteminister Jonas Dahl (SF), efter at det er kommet frem, at Skat af flere omgange er blevet advaret om, at der var rod i håndteringen af de skatterefusioner, som menes at have kostet den danske statskasse 6,2 milliarder kroner.

- Jeg synes, det er rystende, at vi går glip af skatteindtægter på 6,2 milliarder kroner, og at man også har siddet henvendelser om det overhørigt.

- Det er meget bekymrende, at Skat ikke har ageret på det og stoppet det hul tidligere, siger Jonas Dahl, der var skatteminister fra 12. december 2013 til 3. februar 2014.

Advarslerne fremgår af en rapport fra Intern Revision under Skatteministeriet fra 2013, som finans.dk er kommet i besiddelse af.

Rapporten var en opfølgning på en tidligere rapport fra 2010, der blandt andet kritiserede Skat for manglende afstemning mellem de udbytter, som selskaber og aktionærer indberetter hver især, ligesom man manglede oplysninger og indberetninger i Skats systemer.

I 2013 var der igen kritik af Skat. Men først nu er det kommet frem, at over seks milliarder kroner er fosset ud af statskassen.

- Jeg ved ikke, hvilke henvendelser der er kommet til Skat, men det har ikke været godt nok, når det samlede beløb overstiger seks milliarder kroner. Det er uacceptabelt, siger Jonas Dahl.

Tidligere skatteminister har ikke hørt om rodet

Den tidligere skatteminister havde ikke hørt om rodet hos Skat tilbage i 2013.

- Jeg kan overhovedet ikke erindre, at jeg skulle have hørt noget om, at der skulle være problemer med denne beskatning og slet ikke i det her omfang.

- Det er rystende, at man er gået glip af så mange penge. Det kommer meget bag på mig, siger Jonas Dahl.

Til spørgsmålet om, hvor ansvaret skal  placeres, svarer Jonas Dahl:

- Nu ved vi ikke, hvor de henvendelser er gået hen, så jeg skal ikke kræve en embedsmands hoved på et fad, før vi ved, hvad der er forgået. Det er fint, at der nu foretages en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

Partifællen Holger K. Nielsen var skatteminister fra 16. oktober 2012 til 12. december 2013, og han siger til Ritzau, at han heller ikke har haft kendskab til, at Skat overhørte advarsler om skattesvindelen.

- Det her er ikke noget, som jeg havde kendskab til, da jeg var skatteminister. Jeg har ikke yderligere at tilføje, siger Holger K. Nielsen.

Tirsdag kom det frem, at Skat nu har opdaget et netværk af over 100 udenlandske selskaber, som har krævet refusion af udbytteskat på baggrund af forfalsket dokumentation og derved drænet statskassen for 6,2 milliarder kroner.

Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, siger, at han har bedt Intern Revision om at følge op på 2013-rapporten for at finde ud af, i hvilket omfang Skat har rettet op på de punkter, som revisionen påpegede.