Hjortens kasseeftersyn skærper krigen om smulerne

Det var højest ventet, at finansminister Claus Hjort ville komme med en nedadgående korrektion i forhold til kongerigets finanser. Der er i den grad brug for, at forventningsstyre Kristian Thulesen Dahls forvænte vælgere, i forhold til hvor meget de kan få ud af de kommende finanslovsforhandlinger. OG det er kernen lige nu: Der bliver en voldsom krig omkring, hvad der skal bruges penge på. Og det er uklart, hvem der vinder?

Lige nu er det tilrådeligt at holde på pengene, hvis man sidder i regering. Godt nok melder flere, at opsvinget er selvbærende, men prangende er det ikke. Og den aktuelle kinesiske aktienedsmeltning kan betyde at resten af verdensøkonomien går tilbage i koma, hvad der er virkeligt skidt for os alle, idet at hverken USA eller (Syd-) Europa buldrer afsted. USA dog klart bedre end EU.

Og skal vi glæde os over noget, skal vi glæde os over at Kinas nedtur - som nok er en del værre end de fleste forestiller sig - ikke kom for netop et par år siden, hvor alle vi andre kravlede rundt på bunden af havet og snappede efter vejret. Puha...timing is everything...Nes pas?

Herhjemme er det afgørende for regeringen nu, at Dansk folkepartis forventede stormløb mod statskassen holdes i ave. Derfor har finansministeren dikteret smalhals - at man gennemfører det som man har lovet, men i et langsommere tempo. Ingen økonomisk Ironman her - ta den Tulle!

Socialdemokraterne er klogeligt ude og forkaste enhver idé om at omringe Løkkes lille regering med netop Thulesen Dahl i hånden. Nu må Thulesen Dahl padle ind en kanal, som han selv har gravet, så enhver kan se at valget af Løkke ikke førte til det vilde opsving, og desuden skyr Socialdemokraterne ethvert tilløb til uansvarlig adfærd fra livet, for at kunne fremstå regeringsduelige om fire år.

Så dramaet er fultonet, idet at finanslovsforhandlingerne nu bliver nedspillet til lidt med ældre og lidt med sundhed. Og de røde får skylden for det hele. Claus Hjort tordner, at Corydon har fotoshoppet økonomien, og Thulesen Dahl svarer Wammen, at det vælgermæssigt bliver dyrest for S, at man eksempelvis ikke vil lave en dyr dagpengereform uden om V.

Vi må se, KTD kan gå hen og få ret. Det må i den grad undre hvorfor at S skal holde igen med eksempelvis sine synspunkter på dagpengeområdet, når Thulesen Dahl - med vanlig klar sans for vælgernes præferencer - kører som en besat afsted og kræver flere penge (end der er) til det hele.

Den gyldne middelvej - hvor man ikke kan tages i at være uansvarlige - men på den anden side i det mindste lægger pres på Løkke ved at melde aggressivt og klart ud til vælgerne, har Frederiksen & co. bestemt ikke fundet endnu, på trods af formandens flotte balancerede interviews i weekendens medier.

Det er tydeligt, at man stadig tror, at man sidder i regering - men det gør man som bekendt ikke.

Thulesen er præcis dér, hvor han helst vil være - i offerrollen med alle imod sig, 'blot fordi at han alene kæmper de svages sag'. Bolden er givet op, kampen om smulerne er i gang.