Zenia Stampe: - Skamfuldt, til grin og helt vildt langt ude

- Det er fuldstændig til grin, og jeg undrer mig egentlig også over, at hun overhovedet kan være bekendt at sige det. Hun har jo selv lige været i en flygtningelejr. Mener hun, at livet i en flygtningelejr på nogen måde kan være bedre end livet i Danmark?

Sådan lyder kommentaren fra Zenia Stampe fra De Radikale, oven på integrationsminister Inger Støjbergs(V) udmelding om at skærpe kravene til kvoteflygtninge.

Støjberg ønsker, at de 500 kvoteflygtninge, som Danmark årligt modtager efter aftale med FN, skal være flygtninge, der kan lære sprog, tage en uddannelse og kan varetage et job.

- Gør dem en bjørnetjeneste

Inger Støjberg tilføjer til Jyllands-Posten, at det kan være dårligt for flygtninge at komme til landet, hvis de ikke kan integreres:

- Man gør de her mennesker en bjørnetjeneste, hvis de bliver sendt til et land, hvor de ikke kan falde til, siger hun til avisen.

Det er blandt andet det, der får Zenia Stampe til at kritisere Inger Støjbergs plan.

-Det er et fuldstændig latterligt argument og temmelig skamfuldt. Hun sender et signal om, at det kan være bedre for nogle mennesker at give dem et helt liv i et telt i en flygtningelejr lt i stedet for en værdig tilværelse her eller et andet sted.

- For det her handler ikke kun om Danmark. Det handler om, at de vestlige lande ikke bare kan komme og håndplukke de bedste og lade de svage i stikken. Men det er det, Inger Støjberg siger, siger Zenia Stampe.

Første prioritet: Beskyttelse

Hun er på linje med Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der mandag aften fortalte, hvordan hun mener, at Inger Støjbergs kriterier er forkerte: Det skal i stedet handle om beskyttelse. Sådan lyder det fra både Enhedslisten og De Radikale:

- Det har altid været førsteprioritet for os at hjælpe dem, der har størst behov for beskyttelse. Altså dem, der er ekstra udsat, eller ikke kan få den hjælp, de har brug for i en flygtningelejr, siger Zenia Stampe.

Det er omkring 500 kvoteflygtninge, der årligt kommer til Danmark via FN-systemet, og det er UNHCR, der giver Danmark en større bruttogruppe af flygtninge, som kommer fra forskellige flygtningelejre. Ud fra den gruppe vælger Danmark de flygtninge, der skal have asyl herhjemme, og ifølge Jyllands-Posten drejer det sig i 2015 primært om flygtninge fra Afrika og Syrien.