Håndværker-kartel: Nu bliver sort arbejde endnu nemmere

Det bliver fremover lettere at slippe af sted med sort arbejde og social dumping, hvis regeringen fjerner Skats mulighed for at lave kontrolbesøg i folks haver uden en dommerkendelse.

Sådan lyder vurderingen fra BAT Kartellet, der dækker omkring 90.000 ansatte inden for bygge- og anlægsbranchen.

- Min største bekymring er sådan set, at sort arbejde og social dumping vil få endnu bedre vilkår i villahaverne, end det har i forvejen, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i BAT Kartellet. 

- Vi har den holdning til Skats kontrolaktiviteter, at hvis de kan se økonomisk aktivitet og særligt synlig økonomisk aktivitet, så bør de have lov til at gå ind og kontrollere, tilføjer han.

Gunde Odgaard stillede op til europaparlamentsvalget for Socialdemokraterne i 2014.

Regeringen: Skat må ud af haverne

Skatteminister Karsten Lauritzen vil med en opbakning fra et blåt flertal skrotte Skats muligheder for kontrolbesøg på privat grund uden dommerkendelse. 

Skats beføjelser blev indført under den daværende regering i 2012. Siden da har Skat vadet ind i folks haver over 800 gange. Ingen af sagerne har dog ført til noget, og man har kun modtaget én klage.

- Derfor synes vi ikke, at der er nogen grund til at skyde gråspurve med kanoner, siger Gunde Odgaard.

For skatteministeren er tallene dog ikke det afgørende. Det er en principiel sag om, at bekæmpelsen af sort arbejde ikke må veje tungere end hensynet til borgernes retssikkerhed. 

Hør interviewet med skatteminister Karsten Lauritzen. Artiklen fortsætter under videoen:

BAT Kartellet mener dog, at regeringen kommer til at beskytte de brodne kar i branchen, hvis Skat får sværere ved at åbne havelågen ved villaerne. Den præventive effekt er vigtig, lyder det.

- Skat har fået et afsindigt godt præventivt middel, og jeg tror, der er rigtig mange håndværksmestre, som hver dag betaler skat og behandler deres folk ordentligt, som er rigtig glade for, at Skat har mandet op her. Det er jo også det, vi hører fra Dansk Byggeri og andre arbejdsgiverorganisationer, siger Gunde Odgaard.