GRAFIK: Her er de kampfly, der kan afløse de gamle F-16-fly

Inden udgangen af året skal Danmark have sat navn på hvilken type fly, der skal være landets næste kampfly og afløse de gamle F-16. Kampflykontoret under Forsvarsministeriet har afleveret sin gennemgang af tilbuddene fra de tre tilbageværende kandidater, og nu er det altså op til politikerne at tage stilling til hvilken slags og hvor mange af dem, vi skal have.

Torsdag aften ankom en af kandidaterne til Roskilde efter at have taget turen over Atlanten. De to Super Hornets, også kendt som Boeings F-18, havde taget turen fra USA til Danmark, for at blive vist frem for det danske publikum ved weekendens Roskilde Air Show.

Overfor de to Super Hornets står Eurofighter fra Airbus som også kandiderer til tjansen som F-16 afløser. Den står også klar til luftshow i Roskilde i weekenden.

Favoritten Joint Strike Fighter, Lockheed Martins F-35, var ankommet til Roskilde i form af én ud af fire eksisterende simulatorer, men den brændte ned natten til fredag, og kan altså umiddelbart ikke demonstreres. 

(artiklen fortsætter efter grafikken)

{navn}{kaelenavn}

Producent:{producent}
Fløj første gang:{foerste_flyvning}
Operationelt: {operationelt}
Max vægt (ton): {maxvaegt_ton}
{maxvaegt_ton_max} t
Længde (meter): {laengde_meter}
{laengde_meter_max} m
Vingespænd (meter): {vingespaend}
{vingespaend_max} m
Topfart (km/t): {topfart_kmt}
{topfart_kmt_max} km/t
Våbenstationer (stk): {vaabenstationer}
{vaabenstationer_max} stk
Antal motorer (stk): {antal_motorer}
{antal_motorer_max} stk
Rækkevidde (km): {raekkevidde_km}
{raekkevidde_km_max} km
Anvendes af: {bruges_af}
{embed_url}
{ekspertvurdering}
- Andreas Krog, nytkampfly.dk

Og netop F-35 vil snart være genstand for debat i Folketinget. Flyet er blevet udråbt som favorit fra flere sider blandt andet fordi det er et amerikansk fly og fordi det fra piloternes perspektiv skulle være det mest spændende at flyve i. Og når nationaliteten påpeges, er det fordi det blev genstand for debat da svenske SAAB trak sit Gripen-fly fra konkurrencen fordi man mente, at den var afgjort på forhånd til fordel for den militære stormagt USA.

Men nu har Enhedslisten bedt forsvarsminister Carl Holst om at redegøre for de problemer, der har været påpeget med F-35. Herunder ”flyets forventeligt meget høje pris, problemerne med udviklingen af flyets motor og software, de kritiske rapporter der bl.a. har vist, at flyet let bryder i brand, og det faktum at danske piloter ikke har haft mulighed for at testflyve flyet”, som det står i samrådsspørgsmålet.

Ifølge Berlingske har de tre flyproducenter besvaret i alt cirka 950 spørgsmål, som kampflykontoret gennemgår svarene på. Sideløbende er flyene blevet testet og der er blevet holdt møder. Møder der har været akkurat lige lange, helt ned til det sidste minut, for hver af producenterne, for at gøre konkurrencen lige.

Gennemgangen af flyenes styrker og svagheder har fokuseret på fire områder: Deres betydning for Danmarks strategiske målsætninger, det man kunne kalde sikkerhedspolitiske konsekvenser, den militærfaglige del, hvor langt og hvordan kan de flyve og selvfølgelig prisen og prisen for driften af flyene.

De nuværende danske F-16 fly er over 30 år gamle og trænger til at blive skiftet ud. Så sent som i forrige uge lød der opråb fra både flymekanikere og piloter, der er på mission med flyene.