Dagpengesagen vil gøre Løkke til 'Skabs-socialdemokrat'!

Det er ikke en nem affære, det med dagpengene - og det har det aldrig været. Ikke for Løkke, ikke for Socialdemokraterne men til gengæld for Dansk Folkeparti. Et forlig kan allerede skimtes derhen, at perioden enten forlænges eller genoptjeningskravet lempes eller begge dele. Igen bliver K og LA sat af på bagsmækken.

I dagens udgave af Børsen er der økonomer som allerede nu kan slå fast, at regeringen Løkke II ikke fører borgerlig politik. Hvis de kan sige det allerede nu, så vent bare til vi når jul.

En reform af kontanthjælpen (det skal kunne betale sig at arbejde: Remember?) og en dagpengereform skal efter alt sandsynlighed bages ind i finanslovsforhandlingerne, som allerede af den grund ligner et kludetæppe.

Men den aktuelle magtkamp om dagpengereformen ligner den første reelle armlægning mellem "Tulles way" eller "The high way", idet Løkke næppe kan gennemføre en reform, som indebærer en sænkning på mellem 6 og 15 procent af dagpegesatserne, med Pape, Samuelsen og Østergaard. Der er ikke stemmer nok, hvilket kaster ham i armene på DF og S.

Dermed må han se i øjnene, at en yderligere tilførsel af penge til området er strengt nødvendigt, hvis et forlig skal i kassen og det er der to problemer med.

For det første er der ingen penge at snolde for i statskassen. Corydon lavede sidste år en finanslov 'til kanten', hvilket efterlader Løkke med meget lidt. Lige nu er regeringen ved at gennemføre sit kasseeftersyn, og den foreløbige melding er trist.

For det andet vil en forbedring af dagpengevilkårene være i strid med de økonomiske konjunkturer, som blæser over kongeriget i de kommende år. Selv om vi har haft et dårligt 2. kvartal i Danmark, er der dog pres på lønningerne bl.a. i byggesektoren og derfor er det afgørende at flere - og ikke færre - hænder kommer i arbejde, hvis ikke Løkkes fest skal dampe af før at den rigtigt begyndt. Og skaber man et dagpengesystem med markante forbedringer for de ledige, vil dette få færre i sving, alt andet lige.

Den tredje balance han skal ramme er selvsagt, at hvis dagpengereformen ender med en hård nyser til de ledige, da vil fagbevægelsen reagere med øgede tryghedskrav i de kommende overenskomstforhandlinger. Og med rette. Den danske model består i, at der er en rimelig dækning hvis man bliver fyret, mod at virksomhederne ret nemt kan fyre én. Det gør arbejdsmarkedet fleksibelt. Allerede i dag - som det er - er dækningen meget ringe for dem, som ikke er i den lave indkomstgruppe, og et marked for private ekstraforsikringer af de lidt højere lønnede, er på nippet til at skyde op.

Det er Løkke næppe ked af på kort sigt, men på den længere bane bliver arbejdsmarkedet mere stift, og vi risikerer svenske tilstande hvor stadig flere - også veluddannede - ansættes på dagsbasis, og hele ungdomsårgange aldrig kommer ind på arbejdsmarkedet, fordi at tryghedsaftaler gennem tiden skræmmer virksomheder fra fastansættelser og uprøvet arbejdskraft. Der tror jeg ikke, at nogen dansk statsminister ønsker sig hen.

Så derfor, når nu dagpengekommissionens tekniske papir lækkede tidligere på ugen, er forhandlingerne om et nyt dagpengesystem reelt allerede skudt i gang. Formelt holder regeringen fast i at Nina Schmidt og hendes kommission skal være færdig (meget ærgerligt for kommissionen at papiret lækkede) før de formelle forhandlinger starter, men sonderingerne er i gang.

Det tegner til et forlig med V, DF og S, og ikke mindst S har meget i klemme, idet at hele den socialdemokratiske sjæl ligger klemt godt inde i det mareridtagtige dagpengeforløb, som Thorning-regeringen gennemlevede.

Derfor: Uændrede satser og en kortere genoptjeningsperiode er et godt bud på en landingsbane...og dermed kan økonomerne atter til den tid kalde Løkke for en 'skabs-socialdemokrat'. Det sjove er, at netop den strategi holdt Fogh ved magten i 0'erne, tre valg i træk. Både K og LA bliver sat endegyldigt af, og DF vil have fået den rolle, som Thulesen Dahl har håbet på.....nyd dagen Danmark...PEM