Udenrigsminister efter plasterdebat: - Godt jeg ikke bor i Sverige

Tirsdag blussede den svenske debat om racisme voldsomt op igen, da bloggeren, Paula Dahlberg, i et radioindslag i Sveriges Radio, kritiserede, at der kun findes en farve plaster i Sverige - farven beige. På den måde er der ikke nogen alternativer til at matche ens hudfarve, hvis man har en mørkere eller lysere hud end beige.

Den svenske blogger, der adopteret fra Columbia og har bloggen hverdagsracismen.nu, mener, at det beige plaster er et symptom pĂĄ det hun kalder 'hvidhedsnormen'. Det skriver Jyllands-Posten.

- Hvis man tager alle de her små ting som plaster, bandage, undertøj, strømpebukser og legesager til børn, udgør det tilsammen et stort helhedsbillede for os, som ikke er hvide, og som kan føle os ekskluderede og ikke være med på samme vilkår," sagde Paula Dahlberg i udsendelsen.

Men noget tyder på, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) ikke deler samme holdning, men måske snarere synes, at svenskerne overreagerer. På facebook skriver udenrigsministeren:

- Er endnu engang glad for, at jeg ikke bor i Sverige.....

Professor: Usædvanlig og ubekymret kommentar

Ifølge Ole Wæver, der er professor i international politik og leder af Forskningscenter, er kommentaren usædvanlig. 

- Netop som udenrigsminister vil man normalt ikke vinkle sit bidrag som en vurdering af et andet land som sådan. Især ikke af en nordisk nabo - man kan naturligvis roligt sige noget generelt uvenligt om Nordkorea. Det kan meget vel vise sig, at udenrigsministeren har vurderet situationen korrekt, og ingen i Sverige tager notits, men hans kommentar er i hvert fald ikke overforsigtig, siger Ole Wæver til TV 2.  

Han forklarer dog samtidig, at politikere har fået et andet forhold til de sociale medier. 

- Der er en spillen bold med historier på de sociale medier. Kristian Jensen udfolder ikke sit argument, men foretager en hurtig boldberøring her, siger Ole Wæver.

Udenrigsministeren siger til TV 2, at kommentaren er skrevet med et glimt i øjet.

- Jeg er glad for at bo i et land, hvor vi debatterer vigtigere ting end farverne pĂĄ plastre, siger Kristian Jensen til TV 2.

Sverige vil ikke kommentere sagen

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, men hun ønsker ikke at kommentere sagen.

- Vi finder det ikke relevant at kommentere den danske udenrigsministers udtalelse, lyder det fra det svenske udenrigsministeriums pressesekretariat.

Svensk Apotek handler

Eva Fernvall, kommunikationschef for Apoteket i Sverige, var med i radioprogrammet mandag, og hun tog kritikken til sig og lovede, at Apoteket hurtigst muligt vil gå på udkig efter en leverandør, som kan levere mørkere plaster i en kvalitet, der lever op til kravene. Apoteket har allerede afskaffet betegnelsen "hudfarvet" og bruger i stedet "beige", så det er et område, man er opmærksom på, understregede Eva Fernvall i udsendelsen.

- Alle forventer bare, at der kun findes beige plaster, så de spørger ikke efter andet. Det gør, at vi ikke mærker efterspørgslen.  Men vi skal møde kundernes behov. Jeg håber, vi kan gøre det så snart som muligt, lød hendes svar.

Racisme er et hedt debatemne i Sverige

Den svenske racisme-debat har i længere tid været ophedet. Først blev Tintin-bøgerne kritiseret for at være fordomsfulde, racistiske og fyldt med karikaturer af andre kulturer. Senere blev ordet 'negerkonge' redigeret ud af klassikeren Pippi, skrevet af Astrid Lindgren. I stedet skulle Pippis far omtales som 'sydhavskonge'.

I foråret blev 4.000 fuglenavne ændret, hvorved negerfinken og sigøjnerfuglen forsvandt fra svenskernes ordforråd. Foranledningen var, at Svensk Ornitologisk Forening fandt navnene krænkende.

Reaktioner pĂĄ twitter - #plastergate

Der har været heftig debat blandt twitterbrugerne. Nogle mener, at det er en bagatel, som svenskerne går op i.

En mener, at hele brugen af #plastergate er useriøst og et ordmisbrug.

OgsĂĄ udenrigsministerens facebookopdatering er blevet kommenteret pĂĄ de sociale medier.