Thorning får prestige-kontor på Borgen

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har fået Svend Auken og Anker Jørgensens gamle kontor på Christiansborg.

Indtil nu har Mette Gjerskov haft det store kontor på Christiansborgs mellemetage, men hun har altså måtte afgive prestigepladsen til den tidligere formand.

Og det er altså prominente folk, der har siddet på kontoret før den afgående S-formand nu har sat sig til rette derinde, fortæller socialdemokraten Bjarne Laustsen, der er Thornings nye kontornabo.

- Den folkelige udlægning er, at det plejer at være to gamle socialdemokratiske røvhuller, der har de kontorer, siger Laustsen, der i øvrigt mener at både han selv og den nye nabo er kommet i fint selskab.

Hans eget kontor var tidligere beboet af den mangeårige minister Ole Stavad.

Og at Thorning får lov til at skubbe Mette Gjerskov ud, er der som sådan ikke noget odiøst i, forklarer Socialdemokraternes gruppesekretær Christine Antorini.

Socialdemokraterne fordeler sig som hovedregel ikke efter status eller anciennitet, men efter hvilke emner politikerne beskæftiger sig med, men der er enkelte undtagelser.

- Selvfølgelig må Helle Thorning-Schmidt som formand gennem ti år og tidligere statsminister vælge et godt kontor, siger Antorini.

En anden undtagelse fra reglen om at fordele kontorerne efter de såkaldte emnekonsortier er gruppeledelsen. Den består af gruppeformand Henrik Sass Larsen, gruppenæstformand Bjarne Corydon og Christine Antorini som gruppesekretær, der alle tre sidder på den centrale blå gang på 2. sal på Christiansborg over for Socialdemokraternes sekretariat.

Kontorer med særlig status er også noget Folketinget prøver at tage hensyn til, når de laver den indledende lokalefordeling, som de sender ud til partierne.

- Hvis nogen kontorer har en særlig status, så prøver vi at tage hensyn til det. Der er nogle lokaler, som vi ikke rører ved. Venstres lokaler på 2.sal roder vi ikke ved. Skal partiet afgive lokaler, så er det ikke dem, vi spørger om først. Sådan har alle partier et kerneområde, og det vil være det sidste, vi tager fra dem, siger Mikael Schrage, der er fuldmægtig i Folketinget og har ansvar for lokalefordelingen.

Helt lavpraktisk bliver Christiansborg mange kontorer fordelt til partier efter en formlen: seks kontorer som basis og herefter 1,5 lokale per mandat. Selvfølgelig fratrukket eventuelle ministre, der rykker ud af Borgen og over i ministerierne.

Folketinget afleverer så en liste til partierne med en oversigt over hvilke kontorer, de har fået stillet til rådighed. Så fylder partierne navne ind og sender listen tilbage, hvorefter Folketinget sørger for flytningen.