Demonstranter: Meget alvorligt at 'mørklægge' Danmarks rolle i Irak

Pladsen foran Christiansborg i København danner lørdag ramme om en demonstration mod, at den nye Venstre-regering har nedlagt den såkaldte Irak- og Afghanistan-kommission som noget af det første, da regeringen trådte til.

7.500 har på forhånd meldt sig på Facebook som deltagere, og mange af dem er altså nu mødt frem foran folketingsbygningen for at vise deres utilfredshed.

- Vi holder den her demonstration, fordi vi mener, det er vigtigt at markere og udtrykke meget tydeligt, at vi ikke er tilfredse med lukningen af kommissionen, siger Christian Bechmann Olesen, som har været med til at arrangere demonstrationen, og fortsætter:

- Det er en meget alvorlig ting, når et land vælger at gå i krig, og så kan man ikke bare efterfølgende undlade at diskutere og bare mørkelægge hele grundlaget, så vi ikke får de svar, vi som borgere i et demokrati er i vores gode ret til at kræve.  

Tidligere udsendte soldater og Nationalpartiets formand Kashif Ahmad er blandt dem, der vil tale ved demonstrationen, som startede klokken 14.

En af talerne er soldat og journalist Jimmy Solgaard.

- Jeg synes bare, at politikerne skulle gøre sig selv og samfundet den tjeneste at få modbevist nogle af alle de konspirationsteorier, der hersker lige nu. Lige nu synes jeg bare, det er mig (soldaterne, red.), der står på mål for det. Men de vil jo ikke sige noget de der politikere.

- Og så skal vi finde ud af, hvad vi gør, når den næste krig kommer. Vi skal have sat nogle klare principper op, som vi kan holde, når vi tager i krig. Som politikerne skriver under på, så vi ved, hvad det er for en krig, vi får. For så er rammerne sat på forhånd, når soldaterne tager i krig, lyder det videre.    

Hør et uddrag af interviewet med Jimmy Solgaard i klippet ovenfor.