Politisk kommentator: DF går lige til grænsen i forhold til regeringen

- Nu skal Dansk Folkeparti vise, at det var berettiget med den størrelse, som de fik ved folketingsvalget - og at de samtidig valgte at stå udenfor regeringen. 

Sådan siger Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio24Syv, omkring det spil, der i disse dage foregår mellem Dansk Folkeparti og Venstre-regeringen. 

Der er nemlig mange mennesker, som stadig er forbløffede over, at Dansk Folkeparti, som blev tre mandater større end Venstre ved valget, alligevel valgte at stå udenfor en regering. 

Dansk Folkeparti holder i disse dage sommergruppemøde i Skagen, og mødet bliver i dag rundet af med et pressemøde.

Undervejs har formand Kristian Thulesen Dahl blandt andet sagt, at Dansk Folkeparti vil sørge for, at Venstre står fast på valgløfte om at tilføre 2,4 milliarder til sundhedsområdet.

Og det skal være en del af den færdige finanslov for 2016, har Dansk Folkepartis formand nu understreget. 

- Vi vil have et forbedret sundhedsvæsen. Det skal der tages hånd om meget hurtigt. Både for at vise danskerne, at vi mente det, vi sagde i valgkampen. Men også for at holde Venstre op på et af de mest centrale løfter i valgkampen. Det var et rigtig godt tiltag, nu skal vi bare have det til at virke til gavn for danskerne, har Kristian Thulesen Dahl blandt andet sagt.

Og selvom Dansk Folkeparti endnu ikke har stillet direkte krav til regeringen, så går de lige til grænsen på flere områder, mener Jesper Termansen. 

- Noget på økonomi og noget på det principielle. Sundhedsløftet ligger indenfor det overkommelige. Socialdemokraterne var ude med en plan, der ligner. Så der tegner sig et ret bredt flertal for sundhedsbevillinger, siger han. 

Derimod kan samarbejdet slå gnister omkring retspolitikken. For i den forbindelse har Dansk Folkeparti sagt, at dommerne straffer for mildt, og at den lovgivende magt skal have hånd i hanke med det. 

- Det er ikke så meget penge, det drejer sig om her. Det er derimod principper. Justitsminister Søren Pind er ikke så meget tilhænger af det. For der skal Venstre have en diskussion med sig selv om, hvor langt den lovgivende og udøvende magt vil gribe ind over for den dømmende magt. Det kan blive vanskeligt, vurderer Jesper Termansen.

I dagens udgave af Børsen viser en måling, at Dansk Folkeparti går 2,2 procent point tilbage i forhold til valgresultatet. Og også fremover bliver det svært for partiet at opretholde sin popularitet.

- Især hvis de ikke får indfriet deres løfter om, at man får større indflydelse ved at stå udenfor en regering, siger Jesper Termansen. 

Samtidig har partiet dog i langt overvejende grad sat den politiske dagsorden hen over sommeren. 

- Der er nok også andre partier, som skal passe lidt på - både borgerlige og på den anden side - at Dansk Folkeparti fuldstændig får lov til at dominere billedet og bestemme, hvad der diskuteres i dansk politik. Det er jo et af succeskriterierne, at man sætter dagsordenen. Og det har Dansk Folkeparti indtil videre gjort, lyder det fra Jesper Termansen.