Kommuner byder sig til for at få statslige arbejdspladser

Flere kommuner byder sig nu til i kampen om de offentlige arbejdspladser, som regeringen planlægger at flytte ud af hovedstaden.

En af dem er Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V), som gerne ser, at Søfartsstyrelsen kommer til kommunen.

- Jeg synes, det ville give rigtig god mening at flytte Søfartsstyrelsen her til Svendborg. Vi har det maritime miljø, og samtidig er vi tæt på en kæmpe uddannelsesinstitution som SDU, som man vil kunne samarbejde med, siger han til TV 2.

Kommunen har nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder på at have et forslag klar til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen indenfor en måned.

Også Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), håber at blive tilgodeset. Han mener, at Tønder står forrest i køen efter at have mistet et seminarium, en kaserne og et sygehus. I Sønderborg mener borgmester Erik Lauritzen (S), at Kulturstyrelsen vil ligge godt på Augustenborg Slot, som allerede ejes af staten, mens Kertemindes borgmester Hans Luunbjerg (V) mener, at Bane Danmark ville nyde godt af Langeskovs centrale placering.

Allerede under valgkampen underskrev 17 borgmestre en fælles erklæring om, at de gerne ville huse flere statslige arbejdspladser.

Direktør: Hvor bliver arbejdspladserne af?

TV 2 Nords administrerende direktør Mikael Justesen byder også planerne om flere offentlige arbejdspladser vest for Valby Bakke velkommen - selvom han påpeger, at det er man blevet lovet mange gange før.

- Spørg en politiker, om det er en god idé at flytte statslige arbejdspladser ud fra København – og de siger ja, som fik de penge for det. Men hvor i alverden bliver de så af, de arbejdspladser? skriver han i en klumme.

Han mener ikke, at der er nogle saglige grunde til, at de offentlige arbejdspladser skal ligge geografisk tæt på hinanden. I stedet mener han, at det er mentale barrierer, der holder udviklingen tilbage.

- Vi er klar til at tage imod strømmen af akademiske broflygtninge fra det indre København. Vi skal nok tage pænt imod dem. Vi har huse til priser, de kun kan drømme om, skriver Mikael Justesen.

Vil flytte Geodatastyrelsen

Dansk Folkeparti satte mandag navn på 12 offentlige arbejdspladser, som bør flyttes ud af hovedstaden. Troels Lund Poulsen ville ikke kommentere de konkrete forslag, men fortæller, at regeringen arbejder på en plan for udflytning af statslige arbejdspladser.

Under valgkampen var flere Venstrefolk dog ikke blege for at nævne de offentlige instanser, der burde flyttes. Her var hele partiet enigt om, at Geodatastyrelsen skulle flyttes til Aalborg, blandt andet fordi mange landinspektører bliver uddannet her. Men det gav de 320 ansattes tillidsmand, Chris Hammeken, dog ikke meget for.

-  Det virker som om, at Venstre tror, at vi er en landinspektørvirksomhed udelukkende med landinspektører ansat, sagde han til DR.

Styrelsen består af 42 landinspektører og har derudover ingeniører, it-folk, jurister, DJØF’ere, HK’ere og geografer ansat.