Claus Hjort: Derfor lægger vi alle DONG-buddene frem nu

Mysteriet om, hvem der bød hvad på energiselskabet Dong, ser nu ud til at blive opklaret for folketingsmedlemmerne

Finansminister Claus Hjort Frederiksen oplyser til TV 2, at han vil fremlægge alle de afgivne bud på selskabet, som i vinteren 2014 blev solgt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Særligt et bud fra fire danske pensionskasser har der været stor interesse for at se. Det medførte nemlig stor kritik, at daværende finansminister Bjarne Corydon valgte det amerikanske bud frem for det danske.

Goldman Sachs: Fremlæg det gerne

Sagen om Dong-salget er blusset op igen efter Goldman Sachs dels har hyret tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen som konsulent, og dels har meldt ud, at selskabet ikke har nogen problemer med, at deres bud bliver lagt frem for offentligheden.

 - Det er meget tilfredsstillende med meldingen fra Goldman Sachs, og det betyder jo nu, at vi for Folketingets Finansudvalg kan fremlægge de tilbud, der er givet i sagen, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han understreger, at det gælder samtlige bud på selskabet, inklusiv Goldman Sachs' købesum.

Befolkningen får derimod ikke indsigt i buddene, men kun Folketingets partier, der er repræsenteret i Finansudvalget.

- Der fremgår ting, der er fortrolige. Men Folketingets medlemmer er jo folkevalgte, så på den måde får befolkningen indsigt i det, siger finansministeren.

Ønsker om at se aftale

Sagen om salget af Goldman Sachs var den afgørende grund til, at SF i januar 2014 valgte at træde ud af regeringen, og siden har særligt SF og Enhedslisten kritiseret salget i hårde toner og forlangt at se dokumentation for, at buddet fra den amerikanske investeringsbank var at foretrække.

- Den her beslutning opfylder efter min mening de ønsker, der har været i Finansudvalget. Blandt andet fordi man gerne vil have sikkerhed for, at aftalen med Goldman Sachs var den bedste, siger Claus Hjort Frederiksen.

Selvom han anerkender, at der er hensyn at tage til dem, der har afgivet buddene, er der god grund til at vise buddene frem til politikerne.

- Jeg synes, det her har været kørt for lukket, og jeg synes ikke, man går for vidt med den her åbenhed. Dong er et særdeles vigtigt selskab for Danmark, og derfor er det berettiget, siger han.