Register over omskårede drenge kræves slettet

Data, der er indsamlet ulovligt, kan ikke bruges til noget og må derfor skrottes.

Sådan lyder det i dag samstemmende fra Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Det sker efter, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) søndag meddelte, at hun har standset et register, der indeholder data om omskæring af muslimske og jødiske drenge i Danmark. Registret, der har indsamlet data gennem 19 måneder, har aldrig fået grønt lys fra Datatilsynet.

– I min verden burde man aldrig have begyndt med at registrere noget, før man har fået tilladelsen. Derfor bør man nu tage konsekvensen af, at dataene er ulovligt indsamlet og slette databasen. Så må man genoptage registreringerne når man har tilladelserne i hus, siger den konservative sundhedsordfører Mette Abildgaard til TV 2.

Hun mener, at Statens Serum Institut, der står bag registret står med et ”kæmpe forklaringsproblem”, og vil nu bede sundhedsministeren om at gribe ind.

– Vi har et generelt problem med sundhedsdata i Danmark, og at der ikke altid er de nødvendige tilladelser, før oplysningerne bliver indsamlet. Jeg vil opfordre ministeren til, at hun tager en alvorlig snak med de styrelser, der hører under ministeriet og præciserer over for dem, at man naturligvis ikke går i gang med at indsamle oplysninger inden, tilladelserne er på plads, siger Mette Abildgaard.

DF: Nogen har sovet i timen

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er også helt klar i mælet: Databasen skal ”selvfølgelig” slettes, når den er indsamlet ulovligt.

– Der er virkelig nogen, der har sovet i timen her. Først havde vi DAMD-registret, der heller ikke var lovligt og nu det her. Jeg forstår simpelthen ikke, at Statens Serum Institut ikke har bedre styr på tingene. Nu må ministeren se at komme i gang med at finde ud, hvordan vi kan få et register på lovlig vis, som vi alle sammen gerne vil have, siger hun.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker ikke at kommentere kravet fra sine to støttepartier over for TV 2, men hun har meddelt Folketingets sundhedsudvalg, at hun snarest vil tage et møde med udvalget for at drøfte, hvad der nu skal ske.

Heller ikke Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann vil kommentere sagen før mødet.

 – Jeg har ikke nogen holdning til det før mødet med sundhedsministeren. Jeg glæder mig over, at ministeren har stoppet registret, men nu må vi have en drøftelse af, hvad der så skal ske, siger hun til TV 2.

S: Konservative har ikke forstået sagen

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener, at der er brug for et bedre grundlag for at diskutere omskæringer af drenge. Men i forhold til registret ser han også frem mod mødet med ministeren.

– Jeg afventer en redegørelse fra sundhedsministeren om hvad det er, der ikke er givet tilladelse til – om det er bagateller eller noget, der er mere alvorligt, siger han, der langtfra er overrasket over den konservative udmelding.  

– Det kommer ikke bag på nogen, at netop Det Konservative Folkeparti rejser sig, som de gør, i denne diskussion. I forhold til DAMD-databasen udtrykte partiet også en meget ringe forståelse for, at der er behov for at samle data ind for at forbedre patientbehandlingen, siger han til TV 2.

DAMD-databasen, der indeholdt oplysninger fra landets praktiserende læger om flere millioner danskere, endte med at blive slettet med udgangen af maj. Disse data var også ulovligt indsamlede. 

Fakta om det ulovlige register

Et register skal anmeldes til Dataregistret, som er den tilsynsførende myndighed med registre i Danmark. Efter anmeldelsen kommer Datatilsynet med en udtalelse, som reelt er en godkendelse af registret. 

Registret med oplysninger om de omskårne drengebørn blev anmeldt til Datatilsynet i januar 2014, men tilsynet er aldrig kommet med sin udtalelse. Problemet med registret har ifølge Datatilsynet været, at formålet med registreingen ikke står helt klart.  

Sundhedsministeren har indkaldt til et møde med ordførerne. Her skal det drøftes hvad der nu skal ske med de ulovligt indsamlede data.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet