DF: Disse tusinder af job skal flyttes til provinsen

Dansk Folkeparti gør det nu mere konkret, hvilke statslige arbejdspladser partiet vil have flyttet til provinsen. Og partiets forslag bringer en række ny statslige styrelser, der i dag ligger i København, i spil.

Dagen før partiets sommergruppemøde melder partiet ud med en lang række statslige styrelser og organisationer, som partiet mener bør flyttes ud fra København. Partiets vestjyske folketingsmedlem Dennis Flydtkjær siger i dagbladet Nordjyske, at det ville være helt oplagt at flytte NaturErhvervstyrelsen til Nordjylland. Styrelsen har i alt 1100 medarbejdere, heraf de 800 centralt placeret i København.

- Det er jo oplagt, at mange af de ting, som disse styrelser beskæftiger sig med, i den grad har relevans for lokalområderne rundt omkring i Danmark og ikke nødvendigvis særlig meget relevans for København. Hvis man eksempelvis tager NaturErhvervstyrelsen, så skaber de rammerne for danske landmænd og fiskere og den natur, der omgiver os. Og så er det jo ret naturligt, at sådan en organisation også befinder sig ude i landdistrikterne, siger Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til TV 2.

Tidligere har Dansk Folkeparti foreslået Vejdirektoratet, Naturstyrelsen, Geodatastyrelsen og Energistyrelsen udflyttet – og nu bliver listen endnu længere.

Også de københavnske medarbejdere i Banedanmark, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Søfartsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Kulturstyrelsen, Styrelsen for Videregående Uddannelser og VisitDenmark kan blive tvunget til at pakke kufferterne og flytte til provinsen.

Baggrunden er, at Københavns Kommune og hovedstadsområdet har en uforholdsmæssig stor del af de statslige arbejdspladser. 28 procent af alle arbejdspladserne ligger i Københavns Kommune, men næsten halvdelen – 44 procent – er placeret i region Hovedstaden.

Dansk Folkeparti understreger dog, at det ikke nødvendigvis er alle de nævnte, der skal flytte. Men for alle de nævnte gælder det, at de skal indgå i de drøftelser, som partiet skal have med regeringspartiet Venstre om sagen. Under valgkampen meldte en række centrale Venstre-medlemmer ud med nogle af de samme navne, som Dansk Folkeparti nu bringer i spil.

- Det er vigtigt, at vi lægger pres på, for det haster med at få bredt de jobs ud, som der trods alt er, siger Peter Skaarup.

Venstre vil ikke kommentere konkret liste

Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er glad for, at Dansk Folkeparti bidrager til debatten om udflytning af statslige arbejdspladser, men han vil ikke kommentere på det meget konkrete forslag.

- Vi har skrevet i regeringsgrundlaget, at vi inden Folketingets åbning vil præsentere den plan, som vi har for udflytning af statslige arbejdspladser, og det forholder jeg mig til, siger ministeren tirsdag morgen til TV 2.Hør Troels Lund Poulsen uddybe her:

I Enhedslisten er man grundlæggende enig i, at det er en god ide at flytte statslige arbejdspladser ud af København. 

- Det kan give nogle jobs i nogle af  landdistriktsområderne, som jo har store problemer. Omvendt skal det give faglig mening. Det ville eksempelvis give god mening, som det tidligere har været foreslået, at flytte Søfartsstyrelsen til Sydfyn, fordi det er et område med særlig maritim historie og viden, siger Pernille Skipper, der samtidig mener, at Dansk Folkparti mangler at begrunde deres liste.

- Det kan godt lyde som et quick-fix, når man bare hiver en liste af mange forskellige styrelser op ad hatten uden fagligt at begrunde, hvorfor de enkelte skal flyttes, og hvor de skal flyttes hen.

Dansk Folkeparti bringer disse statslige arbejdspladser i spil:

Dansk Folkeparti har tidligere nævnt flere statslige styrelser som kandidater til at blive flyttet ud fra København. Disse styrelser vil Dansk Folkeparti have i spil, når der skal forhandles udflytning:

NaturErhvervsstyrelsen (1100 medarbejdere, heraf 800 i København)

Vejdirektoratet (850 medarbejdere)

Naturstyrelsen (1250 medarbejdere, heraf 400 i København)

Energistyrelsen (300 medarbejdere)

BaneDanmark (2250 medarbejdere)

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) (130 medarbejdere)

Geodatastyrelsen (300 medarbejdere)

Søfartsstyrelsen (cirka 250 medarbejdere)

Miljøstyrelsen (430 medarbejdere)

Kulturstyrelsen (280 medarbejdere)

Styrelsen for Videregående Uddannelser ( - )

VisitDenmark ( - )

Tidligere er blandt andet Sikkerhedsstyrelsen flyttet til Esbjerg (2004), SKAT's betalingscenter til Ringkøbing (2005) og Statsforvaltning Sjælland til Nykøbing Falster (2007).

Kilder: Dansk Folkeparti, styrelsernes hjemmesider mv.