Forsvarsminister afviser ferie-kritik

Forsvarsminister Carl Holst (V) er søndag udsat for hård kritik fra to af organisationerne for forsvarets ansatte for at prioritere ferien højere end flere af de sager, som har presset sig på hen over sommeren.

Carl Holst får især kritik for ikke at have taget hånd om nødråbet fra forsvarets flymekanikere, som i et åbent brev til samtlige partiledere advarer om, at de ikke kan fortsætte kampfly-missionen mod Islamisk Stat.

Til spørgsmålet om, hvorvidt forsvarsministeren ikke burde svare på kritikken fra luftvåbenet, svarer Carl Holst til TV 2:

- Mit udgangspunkt har været, at jeg hen over sommeren ville sætte mig godt ind i stoffet. Jeg anerkender, at jeg med fordel kunne have sagt til de folk, der har været bekymrede, at jeg forstår deres bekymring. For det gør jeg.

Hjemvendt fra ferie fastslår Carl Holst, at han som planlagt i næste uge vil have en militærfaglig vurdering og tale med de øvrige partier bag missionen, før der træffes en beslutning om, hvad der skal ske, når det nuværende mandat bag missionen udløber til oktober.

- Det er vigtigt, at materiellet er i orden. Det er vigtigt, at mandskabet er trygt. Det er vigtigt, at den militærfaglige rådgivning er entydig, så vi hviler på et godt fagligt grundlag i en fortsat fælles international kamp mod terrororganisationen ISIL (et andet navn for IS, red.), siger Carl Holst.

Udmeldingen kommer efter en usædvanlig hård kritik af ministeren fra både forsvarets ansatte og støttepartiet DF for at være fraværende, mens der både har været sager om Irak-kommissionen, kritik af tolkeaftalen og usikkerhed om kampflymissionen.

Carl Holst: Jeg har ikke svigtet min ansvar

-  Jeg har med vilje haft som målsætning hen over sommeren at sætte mig godt ind i det forsvarspolitiske stof, men også med en hvis form for ydmyghed, så jeg ikke hver anden dag skulle gå ud med forsvarspolitiske udmeldinger, fordi politik jo er et samarbejde, hvor jeg også vil tage hensyn til forsvarsudvalg, udenrigspolitisk nævn og de andre forsvarsordførere, siger Holst til TV 2.

Tvivler du på, om mekanikerne har ret, når de siger, at de ikke kan klare arbejdspresset længere?

- Nej, det tvivler jeg bestemt ikke på. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de har ret, og derfor skal vi forholde os til det. Og vi skal forholde os til det i kombination med, hvad vi gør videre i forhold til den internationale mission.

Til slut siger forsvarsministeren:

- Jeg har lyttet til deres kritik og bekymring i forhold til, hvordan vi kan fortsætte indsatsen. Det vil være en del af mine politiske overvejelser, når jeg i samarbejde med de andre politiske partier skal vedtage, hvad vi gør i, når det nuværende mandat udløber.

De nye ministre

Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen

Udenrigsminister Kristian Jensen

Justitsminister Søren Pind

Skatteminister Karsten Lauritzen

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt

Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen

Forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (Ikke MF)

Kulturminister og kirkeminister Bertel Haarder

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen