Så gammel skal man være for at få kørekort i vores nabolande

Et blåt flertal er klar til at give 17-årige lov til at køre bil i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Det skal i første omgang være som en forsøgsordning, hvor de 17-årige tager kørekortet på samme måde som personer på 18 eller mere gør det i dag. Altså med minimum 16 køretimer på en professionel køreskole, teoriundervisning samt en teoriprøve og en køreprøve.

Består den 17-årige prøverne, får han imidlertid ikke lov at køre bil alene. Indtil han fylder 18, skal han køre med en erfaren bilist på passagersædet.

I grafikken her kan du få et overblik over, hvilke regler, der gælder i vores nabolande: 

Kørelærerne er skeptiske

De blå partier anført af Venstre har tidligere kæmpet for den her ændring. I den seneste regeringsperiode var der imidlertid ikke flertal for det, men det er der nu.

- De unge er overrepræsenterede i statistikken og det skal vi have gjort noget ved. På den her måde får de unge en træningsperiode, hvor de kan trække på en forælders eller bedsteforælders lange erfaring, siger Kristian Pihl Lorentzen, Venstres trafikordfører, til TV 2.

Ikke alle er imidlertid tilhængere af forslaget. Som under den seneste regeringsperiode er Socialdemokraterne særdeles skeptiske, og også kørelærerne takker nej til forslaget.

- Vi har generelt svært ved at se det fornuftige i, at man siger: tag hjem og kør med mor og far, når nu vi rent faktisk har gjort en del for at forbedre kørelæreruddannelsen, siger Rene Arnt, der er formand for Dansk Kørelærer Union, til Jyllands-Posten.

I en afstemning på tv2.dk siger et lille flertal af danskerne, at de ikke mener, 17-årige er klar til at køre bil. 55 procent af foreløbig 828 adspurgte vender tommelfingeren nedad.