V-minister scorer dobbelt løn: - Hyklerisk og helt absurd

Det er hykleri, at den nye forsvarsminister Carl Holst (V) stadig får løn fra Region Syddanmark, selvom han fratrådte sin stilling som regionsrådsformand i forbindelse med folketingsvalget.

Det mener Enhedslistens Nikolaj Villumsen, som derfor lægger sig på linje med Dansk Folkeparti, der mener, at sagen giver anledning til, at reglerne laves om.

- Jeg tror, vi er mange, der tænker, at det helt absurd. Vi ser gang på gang, at der er det rene hykleri med ministres og politikernes pensions- og løn forhold.

- Carl Holst og Venstre har ført en valgkamp, hvor man har sagt, at de arbejdsløse var dovne, og det ikke kunne betale sig at arbejde, og nu hæver han så løn for et arbejde, han ikke udfører samtidig med, at han er minister. Jeg synes, han skal tænke sig godt om, siger Nikolaj Villumsen, der opfordrer Holst til at overveje, om han ikke skal sende pengene tilbage.

Følger bare reglerne

Det er Vejle Amts Folkeblad, der kan fortælle, at Carl Holst i alt vil få 833.040 kroner i såkaldt ’efterløn’ fra regionen – på trods af at han forlod posten som regionrådsformand efter eget valg. Herudover vil ministeren for Forsvaret og Nordisk Samarbejde få en ministerløn på knap 1,2 millioner kroner om året - uden der finder nogen modregning sted i lønnen.

Region Syddanmark oplyser til TV 2, at udbetalingerne af vederlaget sker ifølge de gældende regler - hvor der ikke skæres i vederlaget, hvis en person bliver valgt som folketingsmedlem eller minister.

At Carl Holst blot følger reglerne, understreger den nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose, som har taget over efter Holst.

- I forhold til Carl Holsts eftervederlag, så er reglerne jo fulgt til punkt og prikke. Det er ikke noget Carl Holst, jeg eller Region Syddanmark har besluttet - det er de centralt fastsatte regler.

Hun mener dog, at det kan være en god ide at kigge på efterledervalgreglerne. Var Holst blevet valgt som borgmester eller magistratsmedlem, havde han nemlig ikke inkasseret de mange tusinde kroner.

- Det tyder på, at der er nogle uhensigtsmæssigheder i den bekendtgørelse, der ligger, og det vil jeg da opfordre til, at man kigger på i forbindelse med, at jeg har noteret mig, at man i forvejen vil kigge på vederlagsafgiften.

- Jeg synes, der bør være en hvis sammenlignelighed mellem de poster, man tiltræder. Om det er en forglemmelse i sin tid, eller om man ikke har tænkt over det, skal jeg ikke kunne sige, men det ville være formålstjenesteligt, at man kigger på det, når man alligevel vil kigge alle reglerne efter i sømmene, siger Stephanie Lose med henvisning til, at der er nedsat en kommission, som er i gang med at kigge på reglerne om vederlag.

Giver ridser

Ifølge TV 2’s politiske analytiker Thomas Funding får sagen som sådan ikke konkrete konsekvenser for Carl Holst i og med, at han ikke har brudt reglerne.

- Men det giver nogle ridser i hans image. Reglerne er ikke blevet brudt, men det handler om moral, og der bliver Carl Holst symbol på det, som mange vælgere føler, nemlig at mange politikere er gode til at kræve en masse af befolkningen, men når det kommer til dem selv, så er de gode til at lave lukrative ordninger. Så på den måde giver det noget dobbeltmoral, siger han.

Via forsvarsministeriet oplyser Carl Holst til TV 2, at han er på sommerferie og ikke er til at træffe for en kommentar.