V afviser kovending: Situationen er anderledes nu

Efter at Venstre sidste år gik hårdt til den daværende SR-regering, fordi den fulgte EU-lovgivningen og derfor accepterede, at EU-borgere på kortere ophold i Danmark kan få børnecheck, er det nu Venstre, der får smæk for det, Konservative kalder en kovending.

Venstre vil nemlig ikke længere kæmpe for et optjeningsprincip ved EU-Domstolen. I et lovforslag fastslår regeringen således, at regeringen håndhæver EU-borgernes rettigheder. Man kunne dårligt gøre andet, lyder det fra Venstres skatteordfører.

 – Vi har i et lovforslag beskrevet den gældende praksis. Den er fastsat af den tidligere regering. Vi er sådan set uenige i den, og vi vil gerne have det ændret på sigt, men vi kan ikke bare ændre det på en gang. Det kræver nogle forhandlinger, siger Louise Schack Elholm til TV 2.

Danmark står sig ifølge Louise Schack Elholm bedst ved at respektere den gældende praksis i første omgang.

– Vi får sværere ved at få noget igennem, hvis vi begynder med at gøre noget, vi ved er ulovligt. Vi vil drøfte situationen med andre lande, der står med de samme udfordringer, siger hun.

Det drejer sig om lande som Storbritannien, Tyskland, Holland og Østrig. Målet er ifølge Venstre at skabe en bedre balance mellem hvornår man bidrager til samfundet og hvornår man modtager ydelser fra det. Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) understreger over for TV 2. at situationen ganske enkelt har ændret sig. 

– For et år siden var det vigtigt at tage det her slagsmål på alle de fronter, vi kunne. Herunder også at tage en eventuel retssag om det. Nu har vi fået en ny kommission, der er opmærksom på det her, og som anerkender, der er et problem her, som vi skal løse i fællesskab, siger han. 

Blandt andet fremgår det af kommissionens arbejdsprogram, at den i løbet i 2015 vil fremlægge en såkaldt mobilitetspakke.

– Pakken vil tage sigte på at fremme arbejdskraftens mobilitet og sætte ind over for misbrug, bl. a. gennem en bedre koordination mellem socialsikringssystemerne, skriver kommissionen i programmet.

Spørgsmålet er så, om den vil adressere problemet tilstrækkeligt – og hvor hurtigt, det i givet fald kommer til at træde i kraft. Louise Schack Elholm har ikke et tidsperspektiv på.

– Jeg tror det er lige tidligt nok for mig at sige hvor hurtigt, vi får gjort noget ved sagen. Men det er klart noget, vi vil se på så hurtigt som muligt, siger hun til TV 2.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter