K i kovending: Vi kan stemme for øget grundskyld, hvis…

Udmeldingen var torsdag klar fra De Konservatives finansordfører, Brian Mikkelsen: Partiet ville ikke stemme for regeringens kommuneaftale, fordi et aktstykke betyder stigende grundskyld for boligejere.

Fredag er budskabet en anelse moderet, skriver Berlingske. De Konservative vil nu gerne stemme for aktstykket, hvis partiet vel og mærke kan få håndslag på, at boligejerne bliver kompenseret i finansloven:

- Vi skal have en tilkendegivelse af, at boligejerne ikke kommer til at betale mere i boligskatter, og den har vi ikke fået endnu, siger Brian Mikkelsen til avisen.

- Hvis vi stemmer ja, stiger boligskatten

Til TV 2 siger Brian Mikkelsen, at De Konservative er for kommuneaftalen:

- Men vi vil ikke stemme for den del af det, som betyder, at helt almindelige familier, som sidder inde bag ligustahækken og med fodboldstøvlerne smidt ude i haven, skal sidde med utryghed i maven over, at det ikke er sikkert, at de ikke kan betale de stigende boligskatter (...). Derfor vil vi have sat en prop i det hul, og vi vil selvfølgelig ikke stemme for, at der bliver lagt op til, at boligskatterne stiger med 6,6 procent.

Han fortsætter:

- Hvis man stemmer ja til aktstykket senere i dag, så vil boligskatten for almindelige familier stige med 6,6 procent næste år. 

- Jeg skal overholde loven

Udmeldingen kommer efter, finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) torsdag i en pressemeddelelse opfordrede De Konservative til at befinde sig, og samtidig slog han fast, at han ikke kan ændre reguleringen af grundskylden, da den bliver fastsat i ejendomsskatteloven. Det betyder, at regeringen skal finde 90 mandater, før loven kan ændres, og det er næppe sandsynligt.

– Den måde, vi regulerer grundlaget for grundskylden følger mekanisk af den skattelovgivning, som blev vedtaget for over ti år siden – også af de konservative. Den lov skal jeg naturligvis overholde, og den kan kun ændres, hvis der er 90 mandater bag et nyt lovforslag. Desuden skal partierne kunne finde finansieringen, og det er ikke billigt, lød det torsdag fra Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Ifølge Brian Mikkelsen skal boligejerne kompenseres fuldt for stigninger i grundskylden, og et sådant tilsagn vil betyde, at finansministeren skal reservere 1,3 milliarder kroner til en fastfrysning af grundskylden næste år, men det vil Dansk Folkeparti ifølge Berlingske ikke være med til.  

Her kan du se, hvor meget grundskylden stiger i din kommune, hvis aftalen med kommunerne vedtages:

Hvad er grundskylden?

Grundskylden er en skat, man betaler af grundens værdi - altså hvad grunden efter SKATs vurdering ville være værd, hvis der ikke lå et hus på den. Værdien ganges med en sats, som kommunen fastsætter. Satsen skal være mellem 16 og 34 promille.

I princippet betyder det, at hvis vurderingen af grunden stiger med for eksempel 25 procent et enkelt år, så stiger skattebetalingen også med 25 procent. 

Siden 2002 har der dog været et særligt loft over, hvor meget stigende vurderinger må få lov at påvirke skattebetalingen i et enkelt år. 

Loftet sættes år for år af Folketinget til mellem fire og syv procent. Under de store stigninger, der mange steder var i grundværdierne frem til 2007, steg skattebetalingen altså slet ikke tilsvarende. Det betyder så til gengæld, at betalingen mange steder stadig ikke er oppe at svare til de aktuelle vurderinger, selv om vurderingen er faldet siden 2007.

Derfor oplever de fleste fortsat stigende grundskyldsbetaling.

Kilde: Danske Bank