Kommentator: LA viser, at de står sammen med de røde partier

Der tegner sig et politisk flertal på Christiansborg for, at der skal være åbenhed omkring det arbejde som Irak- og Afghanistankommissionen nåede at udføre, inden den nye V-regering nedlagde den.

Liberal Alliance går nu sammen med de røde partier for at få offentliggjort kommissionens arbejde.

- Jeg kan ikke se, hvorfor der ikke skulle være åbenhed omkring det, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, til Dagbladet Information.

Med udmeldingen sender Liberal Alliance en presbold af sted til regeringen, siger Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio24syv, til TV 2 NEWS.

- Hun (Mette Bock, red.) kunne jo have valgt at glide af på spørgsmålet i sommervarmen og dermed sikret at LA’s loyalitet indenfor den blå blok gik forud for partiets behov for at markere sig som et parti, der ligger et andet sted, og det gør man vel fordi, det dels er LA’s politik med en større åbenhed, men også fordi der også er borgerlige vælgere, der er stærkt utilfredse med den lukkethed, der er i sagen, siger Jesper Termansen og fortsætter:

- Det lægger jo et vist pres på den måde, at nu har LA jo altså tilkendegivet, at de står sammen med de røde partier. Det vil sige, at nu beder man nærmest oppositionen om at rejse et forslag efter sommerferien når Folketinget mødes igen. Og det udstiller den uenighed, der er på Lars Løkke Rasmussens side.   

Hør hele vurderingen i klippet ovenfor.   

Irak- og Afghanistan-kommissionen blev nedsat i 2012 af SRSF-regeringen for blandt andet at klarlægge grundlaget for at Danmark deltog i Irak-krigen i 2003. Kommissionen skulle også undersøge om dansk lov blev overholdt i forbindelse med tilbageholdning af personer under Irak- og Afghanistan-krigene, og om nogen kunne drages til ansvar for krigsdeltagelsen.

Kommissionen skulle også undersøge, om VK-regeringen har tilbageholdt oplysninger for Folketinget, som blandt andet tidligere forsvarsminister Søren Gade er blevet beskyldt for.

Med nedlæggelse af kommissionen slipper blandt andre tidligere udenrigsminister Per Stig Møller og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen for at blive afhørt af kommissionen.