Nu tager Gade bladet fra munden: Det er helt hen i vejret

Dokumenter fra den nu nedlagte Irak-kommission viser ifølge Jyllands-Posten, at Forsvaret indgik aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i Bagdad, selvom daværende forsvarsminister Søren Gade (V) havde sagt, at Danmark ikke samarbejdede med firmaet. 

Søren Gade holder i øjeblikket ferie og har derfor henvist til partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen. Men nu er der tilsyneladende blevet for meget virak om historien til, at han kan slappe af.

Han har i hvert fald skrevet et længere svar på sin facebookside:  

- Jeg kan se, der næsten er gået selvsving i JP's Blackwater historie. Lad mig lige slå fast: Svarene givet til Folketinget i det spørgsmål er, så vidt jeg ved, stadig korrekte. Da jeg blev spurgt, var der, oplyst til mig, intet samarbejde med pågældende firma, og svarene blev givet i overensstemmelse med dette, skriver Søren Gade.

Gade: Det var en administrativ beslutning

- Senere har Forsvaret vurderet, at hvis alt "sprang i luften", og danske civile og/eller militære var i livsfare, skulle man i en nødsituation kunne trække på al hjælp, inklusiv dette firma. Det var IKKE en politisk beslutning, men blev administrativt truffet af Forsvaret selv. 

- Var jeg blevet spurgt i Folketinget igen, efter denne administrative beslutning var taget, ville svaret være blevet anderledes Men det blev jeg ikke. Der havde i øvrigt nok ikke været meget ros til forsvaret, hvis en ambassadør eller andre fra Udenrigsministeriet var blevet skudt, fordi man havde undladt at bede om hjælp af politisk korrekthed.

- Dette er bare ét af en væbnet konflikts mange dilemmaer, men at lave det til en stor politisk konspirationsteori er helt hen i vejret. Er i øvrigt også blevet gjort bekendt med, at den tidligere socialdemokratiske minister har givet forsvarsforligskredsen en orientering i sagen for nogle måneder siden uden, det gav anledning til mange bemærkninger, skriver Søren Gade og slutter af med at ønske sine læsere "fortsat god ferie."

Gik af i 2010 efter Irak-ballade

Søren Gade er netop blevet valgt ind i Folketinget igen og har fået posten som formand for folketingsgruppen. 

Han trådte af som forsvarsminister i februar 2010 efter flere såkaldte møgsager. Blandt andet balladen om håndteringen af bogudgivelsen "Jæger - i krig med eliten", der blev kendt som "Jægerbogsagen", og sagen om en lækage af fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters mission i Irak. 

Gade ræsonnerede, at virakken om hans person tog for meget fokus fra opgaven og gik ud over soldaterne. Derfor takkede han af og overlod posten til Gitte Lillelund-Bech (V). 

I mellemtiden har han været administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer. 

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen forklarede tidligere søndag således på TV 2 News: 

Fakta: Irak- og Afghanistan-kommissionen

Irakkommissionen blev i 2012 nedsat af den tidligere regering.Kommissionen fik fem år til at undersøge flere spørgsmål vedrørende krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Kommissionen skulle blandt andet:

  • Undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak.
  • Undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.
  • Undersøge, om VK-regeringen har fortiet oplysninger for Folketinget.
  • Endeligt skulle kommissionen afgøre, om der er grundlag for at forsøge at drage politikere, embedsmænd eller soldater til ansvar for handlinger i forbindelse med krigene.

Kommissionens arbejde har indtil videre kostet 14 millioner kroner

Fakta: Hvad var Blackwater

  • Blackwater var én af de største private sikkerhedstjenester under Irak-krigen med over 1000 ansatte i landet, der officielt var hyret til at beskytte diplomater.
  • Tjenesten rådede over ni afdelinger – fra hundepatruljer til faldskærmsstyrker.
  • Blackwater opererede både i Irak, Afghanistan, men indgik også indenrigsaftaler i USA.
  • Blackwater blev etableret af to tidligere Navy SEAL-infanterister i 1997.
  • Blackwater-agenter er fortrinsvist tidligere specialtropper fra adskillige lande som eksempelvis Bosnien, Filippinerne, Israel og Chile.
  • Jobbeskrivelsen i Irak lød på alt fra beskyttelse af grænseovergange og lufthavne til køkkentjeneste på de amerikanske Irak-baser.
  • Kritikere kaldte efter en række kontroversielle episoder Blackwater-agenter for lejemordere, der uden regeringen i ryggen kan operere uden at stå til ansvar for deres ugerninger.
  • Blackwater har skiftet navn flere gange. I dag hedder sikkerhedstjenesten Academi.

Kilde: Reuters