I dag kan Thorning endelig hævne Løkkes taske-trick

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne søndag præsentere sin nye Venstreregering. I alt stod der 17 navne på den ministerliste, som den nye statsminister søndag havde med til dronningen på Amalienborg.

Mandag eftermiddag skal de snart forhenværende ministre fra den afgående SR-regering så overdrage nøglerne til de nye chefer. Foruden Helle Thorning-Schmidts overdragelse af Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen, skal Martin Lidegaard overdrage Udenrigsministeriet til Kristian Jensen, Bjarne Corydon skal vige pladsen som finansminister for Claus Hjort Frederiksen, mens den nyvalgte S-formand, Mette Frederiksen, skiftes ud med Søren Pind på justitsministerposten.

I forbindelse med overdragelsen af nøglerne vil der være udveksling af gaver mellem de afgående og nytilkomne ministre. Gaver, som traditionelt gives med et drilsk politisk glimt i øjet - en form for humoristisk eftertackling oven på valgkampen.

Som da Lars Løkke Rasmussen efter forrige valg i 2011 overrakte en håndtaske fremstillet af den afgående VK-regerings finanslov til Helle Thorning-Schmidt. En gave, der ud over at lægge op til en videreførelse af VK-regeringens økonomiske politik, også havde en 'skjult' hentydning til Thornings gamle øgenavn 'Gucci-Helle' efter taskemærket.

Thorning gav ved samme lejlighed Lars Løkke et klippekort til bussen, når nu han måtte sige farvel til ministerbilen.  

Jytte Hilden var forgangskvinde

Traditionen med at udveksle gaver er faktisk relativt ny og startede så småt i begyndelsen af 90’erne. Og da Jytte Hilden i 1996 overdrog Kulturministeriet til Ebbe Lundgaard, blev politikerne for alvor opmærksomme på, at gaver kan have en stærk signalværdi. Hilden gav ved den lejlighed en kasse med grydelapper.  

- Det var ud fra den betragtning, at Kulturministeriet er et godt gammeldags smedejernskomfur med messingramme, hvor det koger og syder, og noget skal der skrues op for, andet skal lukkes ned, og noget skal i ovnen, har hun siden forklaret ifølge Politiken

Et andet eksempel på en ministergave med glimt i øjet var da den dengang radikale kulturminister Uffe Elbæk (nu partileder for Alternativet, red.) i 2012 måtte forlade posten og overdrage Kulturministeriet til sin partifælle Marianne Jelved. Han gav hende her et gavekort på en cirkustur med AFUK, Akademiet for Utæmmet Kreativitet.

I 2011 gav Brian Mikkelsen den nyslåede økonomiminister Margrethe Vestager en grøn sparegris, så nogen i regeringen kunne passe på skillingerne - og for at minde hende om det brede samarbejde, idet grisen matchede De Konservatives partifarve. Selv modtog han ved den lejlighed en folkeaktie i Christiania.

Og endnu et skævt eksempel var da afgående justitsminister Morten Bødskov i 2013 under stor jubel forærede en Christiania-trøje til Karen Hækkerup. Det var et humoristisk symbol på den sag om Retsudvalgets besøg på Christiania, som i sidste ende kostede Bødskov jobbet.

Hvad politikerne finder på at give hinanden i denne omgang, når ministernøglerne skal overdrages vil vise sig i eftermiddag. Helle Thorning-Schmidt overdrager Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen klokken 13. 

TV 2 News dækker de fleste af overdragelserne - se hele listen og de nye ministertitler her.

De nye ministre

Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen

Udenrigsminister Kristian Jensen

Justitsminister Søren Pind

Skatteminister Karsten Lauritzen

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt

Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen

Forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (Ikke MF)

Kulturminister og kirkeminister Bertel Haarder

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen