Løkke og Thulesen Dahl fejrer Sankt Hans - sammen

Siden den blå valgsejr i torsdags har Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF) brugt mange timer på at diskutere, om de kan blive så enige, at de sammen kan danne regering.

De to partier er så langt fra hinanden, at flere politiske kommentatorer har spået, at det mest sandsynlige vil være, at Lars Løkke Rasmussen vil kaste DF-håndklædet i ringen og danne en ren Venstre-regering.

Men det er langt fra sikkert, at den spådom bliver en realitet.

For trods der mandag har været officiel pause i forhandlingerne tilbringer Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl Sankt Hans-aften sammen.

Flere billeder på Twitter viser de to politiske ledere side om side på en altan i Nyhavn i København, hvor de nyder synet af bålets flammer - sammen med flere tusinde andre. 

Ifølge TV 2's politiske analytiker Thomas Funding er det ganske bevidst, at de her træder frem.

- De går ud sammen, fordi de gerne vil ses. De vil gerne sende et signal, og de ved, at mange vil se det, siger han.

Også Dansk Folkepartis pressechef Søren Søndergaard er til stede - han viser sig også frem på altanen:

Fire krav til Løkke

Da valgresultatet torsdag lå klar nævnte Kristian Thulesen Dahl ellers hverken Venstre eller et DF i regeringen én eneste gang i sin efterfølgende tale, som han holdt til sine partifæller. 

Partiformanden ridsede i stedet fire punkter op i sin tale, hvor han vil have indflydelse og indrømmelser fremadrettet. Punkter som partiformanden før har omtalt i dansk politik, og som han stædigt har fastholdt.

Om aftenens på altanen får Thulesen Dahl til at bløde op eller Lars Løkke Rasmussen til at give sig, må tiden vise. 

Dansk Folkepartis fire krav til Løkke

Dansk Folkeparti har fire krav til Lars Løkke Rasmussen

- Grænsekontrollen skal genindføres. Venstre har åbnet for at give sig på det punkt, men det er meget kontroversielt i EU-sammenhæng. Da VKO i 2011 forsøgte at indføre en permanent grænsekontrol, mødte det modstand fra EU-Kommissionen, som fastholdt, at det var i strid med Schengen-reglerne om fri bevægelighed.

- 0,8 procents offentlig vækst. Dansk Folkeparti ventes at stå hårdt fast på ekstra penge til velfærd for at undgå beskyldninger om løftebrud. Det kan blive en alvorlig hovedpine for Løkke, som er gået til valg på et udgiftsstop. Også Liberal Alliance og De Konservative vil stoppe den årlige stigning i det offentlige forbrug.

- Dansk Folkeparti ønsker lempelser i dagpengereglerne. Først og fremmest en halvering af genoptjeningsperioden, og man er parat til at bruge ekstra penge på dagpengesystemet for at indfri kravet. Det har Løkke afvist. Han vil godt være med til at justere reglerne, men det må ikke koste ekstra.

- SR-regeringens lempelser af udlændingepolitikken skal annulleres. Det er der bred enighed om i blå blok, og derfor vil Løkke formentlig uden større sværdslag kunne levere den "straksopbremsning" i asylpolitikken, han lovede i Venstres udlændingeudspil.

Ritzau