20 års ministererfaring ryger ud af Folketinget

Folketingsvalg er ubarmhjertige og skæbnesvangre for både partierne og politikerne.

Der er store vindere, men sandelig også ditto tabere. Dette valg er ingen undtagelse. 

Flere stærke politiske profiler, herunder flere ministre, skal se sig om efter et nyt job, da de må aflevere nøglerne til ministerbilerne og deres sæde i Folketinget tilbage.

TV 2 har samlet en liste over de ministre og tidligere ministre, der er røget ud af Folketinget efter dette valg. I alt ryger cirka 20 års ministererfaring ud af Folketinget.

Carsten Hansen (A):  Fik 2.567 personlige stemmer, men kom ikke ind blandt de socialdemokratiske medlemmer på Fyn.

Han har været:

  • Minister for by, bolig og landdistrikter og minister for nordisk samarbejde fra 3. februar 2014 til nu.
  • Minister for by, bolig og landdistrikter fra 3. oktober 2011 til 3. februar 2014.

Manu Sareen (B): Fik 6.168 personlige stemmer. Han tabte tvekampen med tidligere miljøminister Ida Auken om at få det ene radikale mandat i København. 

Han har været:

  • Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold fra 3. februar 2014 til nu.
  • Minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde fra 3. oktober 2011 til 3. februar 2014.

Rasmus Helveg Petersen (B): Fik 2.151 personlige stemmer, men tabte kampen imod Zenia Stampe om at få det mandat, de radikale har på Sjælland. 

Han har været:

  • Klima-, energi- og bygningsminister fra 3. februar 2014 til nu.
  • Udviklingsminister fra 21. november 2013 til 3. februar 2014.

Peter Christensen (V):  En af de største overraskelser ved det her folketingsvalg er, at en af Lars Løkke Rasmussens største støtter og nære allierede ikke var i stand til at forsvare sin plads i Folketinget fra Aabenraa. Han var en af dem, der var med til at beskytte Løkke og slå ring om ham for et års tid siden, da Løkke var ude i sit livs værste politiske storm. I dag betalte Peter Christensen måske prisen, da han ikke blev valgt til Folketinget. Det er måske værd at nævne, at valgets helt store vinder, Kristian Thulesen Dahl, stillede op i det samme område. Thulesen Dahl støvsugede kredsen og fik ved valget hele 57.371 personlige stemmer

Peter Christensen har været:

  • Skatteminister fra 8. marts 2011 til 3. oktober 2011.

Tina Nedergaard (V): : Fik 1.287 personlige stemmer. Hun havde ved dette valg forsøgt at bevæge sig fra Nordjylland, hvor hun har været opstillet i Mariagerkredsen og været valgt der, til Københavns Omegns Storkreds. Men det gik altså ikke. Tidligere Social, - og Miljøminister, Karen Ellemann, og Morten Lykkegaard fik Venstres mandater. 

Hun har været:

  • Undervisningsminister fra 23. februar 2010 til 8. marts 2011.

Lars Barfoed (C): Den tidligere formand for De Konservative fik 2.606 stemmer. Han blev ikke valgt for De Konservative på Frederiksberg. Det er i sig selv meget bemærkelsesværdigt, at det ikke lykkes De Konservative at vinde en plads på noget, der har været en bastion for De Konservative i årtier. Men Lars Barfoed kunne altså ikke klare den opgave i den her omgang.

Barfoed har været:

  • Justitsminister fra 23. februar 2010 til 3. oktober 2011.
  • Transportminister fra 10. september 2008 til 23. februar 2010.
  • Minister for familie- og forbrugeranliggender fra 18. februar 2005 til 14. december 2006.

Annette Vilhelmsen (F): Fik 2.510 stemmer. Den tidligere socialminister og formand for SF, var i en hård kamp med Karsten Hønge på Fyn om at vinde det fynske SF-mandat. Her trak hun det korteste strå, lidt ligesom hun gjorde tilbage i feb. 2014, da Karsten Hønge kom ind som vikar -  han kaldte sig selv for vikaren fra helvede - og fremtvang, at SF måtte trække sig fra regeringen, hvilket så også fik Vilhelmsen til at trække sig som SF-formand. Nu må hun så igen vige pladsen for Hønge. 

Vilhelmsen har været:

  • Social-, børne- og integrationsminister fra 9. august 2013 til 3. februar 2014.
  • Erhvervs- og vækstminister fra 16. oktober 2012 til 9. august 2013.

Ministre, som har fået andet job undervejs, Margrethe Vestager (B) eksempelvis, som nu er konkurrencekommissær i EU, og ministre, som er "gået undervejs," Villy Søvndal for eksempel, er ikke medregnet.