OVERBLIK: Her bider de stadig negle efter valget

Kan den tidligere stemmesluger Ida Auken vippe socialministeren ud, og kan Özlem overraske mod Olsen Dyhr?

Mens fordelingen af partimandater faldt på plads tidligt natten til fredag, er der fortsat stor spænding om, hvem der skal i Folketinget. Den udløses for manges vedkommende først ved fintællingen senere fredag, og i de følgende storkredse er der nervepirrende dueller:

København:

Da SF går fra tre til blot ét mandat, tegner sig en duel mellem partiformand Pia Olsen Dyhr og populære Özlem Cekic, som ved valget i 2011 fik flere end dobbelt så mange stemmer som den nuværende formand. Dyhr regnes dog som favorit.

Også hos Venstre, som går et mandat tilbage, står et drama mellem Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen.

Sjælland:

De Radikale er også i Sjællands Storkreds ramt af et dårligt valg. Partiets ene mandat går til enten klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen eller Zenia Stampe. Sidst, da de begge blev valgt, vandt Stampe duellen snævert med under 50 stemmer.

Københavns Omegn:

Også her venter en radikal duel mellem socialminister Manu Sareen og partihopperen Ida Auken, som var en stemmesluger, da hun i 2011 stillede op for SF.

Hos Venstre er tidligere indenrigsminister Karen Ellemann favorit til at vinde det ene mandat, og det kan blive en tæt kamp om det andet mellem Jakob Engel-Schmidt, Tina Nedergaard, Morten Løkkegaard eller Mads Fuglede.

Konservative fastholder sit mandat, og her står en kamp mellem Rasmus Jarlov og debattøren Mads Holger, som er vred over, at hans parti har opstillet ham på listen med hans efternavn Nørgaard Madsen.

Fyn:

SF skrumper til ét mandat, og partiets tidligere formand Annette Vilhelmsen må regnes som favorit. Hun udfordres af Karsten Hønge, den mediedøbte og senere selverklærede "vikar fra helvede".

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.