Flygtede fra det krigshærgede Syrien - Nu er han superelev i Danmark

I de her dage er der afslutningsprøver i den danske folkeskole, og en af dem, som har kæmpet ekstra hårdt ved det grønne bord, er den 17-årige Mohammad-Nor Osso.

Han kom til Danmark fra Syrien for blot 17 måneder siden.

Nu brillerer han til de afsluttende prøver i folkeskolen, hvor han scorer 12-taller på stribe. For da først Mohammad-Nor Osso fik kringlet sig igennem det danske sprog, så gik det stærkt.

Han har således fået 12 i både skriftlig og mundtlig dansk. Og senest blev det til topkarakter i samfundsfag, hvor emnet var den danske grundlov.

Derudover kan det nævnes, at han har fået 10 i skriftlig historie og matematik.

- Man bliver lykkelig af det

Mohammad-Nor Osso er da også glad for sine fine resultater, som er skabt på en bund af hårdt arbejde.

- Jeg er meget glad. Jeg har ikke fået et eneste 12-tal i løbet af 9. klasse, men nu har jeg så lige fået to 12-taller til de mundtlige prøver. Det er jeg meget glad for - man bliver lykkelig af det, siger Mohammad-Nor Osso på formfuldendt dansk.

Hos Kerteminde Byskole er man stolte over den flotte indsats, som Mohammad-Nor Osso har ydet.

- Han bliver en rollemodel på, at hvis man vil, så kan det godt lade sig gøre at lære noget. Også selvom man kommer fra et andet land, siger Kerteminde Byskoles skoleleder, Jesper Bech Madsen.

Apropos rollemodel, så ønsker den 17-årige superelev også at markere sig for noget positivt.

- Der er nogle indvandrere, der markerer sig meget negativt og begår kriminalitet. Jeg vil gerne markere mig med positive ting, siger Mohammad-Nor Osso.

Familien måtte bruge skolepengene på at flygte

Mohammad-Nor Ossos familie på fem måtte bruge børnenes skolepenge på at flygte fra det krigshærgede Syrien. 

Derfor betyder det alt, at Mohammad gør det godt i skolen. Han nærer da også et stort ønske om at gøre det godt, så han på den måde kan være med til at betale lidt tilbage. 

- Det vigtigste for min familie, er, at jeg klarer mig så godt som muligt i skolen, så jeg får en uddannelse og en god fremtid, siger han.

Naturvidenskaben kalder

Efter sommerferien starter den ambitiøse, unge mand i 1.g. Han har valgt en naturvidenskabelig linje. Og det er ikke helt tilfældigt. Han drømmer nemlig om at blive enten ingeniør eller tandlæge.

- Jeg arbejder hårdt for mine drømme. I både fysik, dansk og samfundsfag har jeg arbejdet virkelig hårdt for at få topkarakterer. Jeg troede ikke, at jeg ville få topkarakterer, men det fik jeg, siger Mohammad-Nor Osso.

Flygtninges vej ind i Danmark

En flygtning, der søger asyl i Danmark er typisk enten blevet pågrebet eller har selv henvendt sig til politiet.

De fleste ankommer direkte til Center Sandholm, der drives af Røde Kors. En mindre del henvender sig til politiet i København eller bliver pågrebet i Sønderjylland eller på Lolland. Herefter bliver de registreret som asylansøger af politiet. Og de første dage og måske uger bor de på Røde Kors modtagecenter i Sandholm eller Helsingør.

Herefter bliver de sendt ud på et af de mange asylcentre rundt omkring i landet. Nogle er drevet af Røde Kors andre af kommuner. Udlændingestyrelsen bruger de følgende måneder på at behandle ansøgningen om asyl og giver herefter enten afslag på asyl eller opholdstilladelse i Danmark.

Hvis flygtningen har fået opholdstilladelse bliver vedkommende sendt ud i en kommune. Det sker efter et kvotesystem, hvor Udlændingestyrelsen tildeler de forskellige kommuner et vist antal flygtninge. I år i alt 12.000. Her får flygtningen tildelt en bolig, modtager kontanthjælp og skal de følgende tre år deltage i et integrationsprogram. Det omfatter danskkursus og derefter forskellige former for aktivering, jobtræning og virksomhedspraktik.