Her er erhvervsbossernes ønsker til den kommende regering

Du kan se Erhvervsledernes Dagsorden på TV 2 PLAY her

Mangel på arbejdskraft, større samarbejde mellem den private og offentlige sektor – og nå ja, så må der da gerne blive kigget på skatten. Det var nogle af hovedpunkterne, da fire af topbosserne fra det private erhvervsliv var sat stævne på TV 2 News her til aften.

Det økonomiske opsving ser endelig ud til at have taget sin spæde begyndelse, men det fik også topbosserne til at advare om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- Det er helt afgørende, at der bliver adgang til de medarbejdere, som vi får brug for. Ellers kvæler vi opsvinget, siger adm. direktør i Coloplast Lars Rasmussen og fortsætter:

- Derfor er det op til politikerne at sikre, at den rette uddannelse og så videre.

Martin Gaarn Thomsen er administrerende direktør i ISS Danmark og er ligesom kollega Lars Rasmussen også optaget af manglende hænder.

- Der er 85.000 jobklare mennesker på passiv forsørgelse men samtidig mangler en tredjedel af virksomhederne inden for servicebranchen arbejdskraft. Det synes jeg er et paradoks. Derfor bliver vi nødt til at se på incitamenterne til at arbejde, siger ISS-chefen.

- Jeg tror mere på guleroden end pisken og derfor kunne det være en god idé at hæve beskæftigelsesfradraget, siger Martin Gaarn Thomsen.

Politikerne diskuterer livligt, om den offentlige sektor skal vokse med 0,6 procent eller slet ikke. Et argument imod nulvækst er de arbejdspladser, der måske vil forsvinde inden for den offentlige sektor. Men det er en helt forkert måde at se tingene på, mener Martin Gaarn Thomsen.

- Vi skal ikke være bange for at fjerne arbejdspladser, for alle analyser viser, at vi kommer til at mangle arbejdskraft, siger ISS-direktøren.

Direktør i KMD Eva Berneke mener også, at der kan være mere at hente i det offentlige uden at det behøver at koste ekstra:

- Jeg så gerne, at der blev et større samarbejde mellem det offentlige og det private. De private virksomheders innovation kan bidrage, og her synes jeg godt, at der kunne spilles nogle flere bolde frem og tilbage. Vi skal se på, om nogle flere af de offentliges opgaver skal ud i det private, siger Berneke.

Udfordringen består blandt andet i de forskellige måder, som det offentlige og de private virksomheder nødvendigvis må agere på.

- Udfordringen i det offentlige er, at der så at sige skal tales om det. Der skal være konsensus. I det private erhvervsliv er der et pres fra markedet som man bliver nødt til at reagere på, siger adm. direktør i Falck, Allan Søgaard Larsen som suppleres af Lars Rasmussen:

- I det private har vi et mantra, der hedder, at vi skal have mere for mindre. Det forventer forbrugerne også når de køber eksempelvis et nyt fjernsyn. Så skal det nye kunne mere end det gamle. Det offentlige er Danmarks største virksomhed, men ”bestyrelsen” forlanger ikke med samme stemme, at der altså skal ske noget som i det private erhvervsliv, slutter Coloplast-direktøren.

Du kan se Erhvervsledernes Dagsorden på TV 2 PLAY her