Engell: Radikalt udspil er en mavepuster for Thorning

Det er en giftig sag for Socialdemokraterne at foreslå milliardnedsættelser af skatten lige midt i en valgkamp

Det Radikale skatteudspil om skattelettelser for 13 milliarder kroner i toppen og bunden er noget af en mavepuster for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- At foreslå milliardnedsættelser af personskatten er en giftig sag for Socialdemokraterne lige midt i en valgkamp, vurderer Hans Engell, politisk kommentator.

Han mener, at De Radikales leder, Morten Østergaard, med udspillet har fået understreget, at De Radikale har været dygtige til at sætte deres skattepolitiske tanker igennem og minde vælgerne om, hvem det var, der vandt ude i Det Sorte Tårn.

- Det er klart, at det er en mavepuster for Thorning, for hun er jo nødt til at forholde sig til det. Selv om hun siger, at det ikke er socialdemokratisk politik her og nu, så ved vi, at hvis der bliver rødt flertal, så er det et af de radikale hovedkrav, siger Hans Engell.

Men spørgsmålet om finansieringen er vanskelig, for udspillet er ikke lige blå politik.

- Så spørgsmålet er, hvor De Radikale vil hente deres flertal. Det eneste sted de kan sætte trumf på er i forhold til Socialdemokraterne, mener han.

Ifølge Hans Engell kommer De Radikale med udspillet, fordi de mener det, og fordi de vil have noget synlighed i valgkampen. De er bange for at glide ud i skyggen under opgøret mellem Løkke og Thorning.

- Helle Thorning vil også i aften under tv-debatten med Venstres leder, Lars Løkke, være tvunget til at forholde sig til udspillet. Hun kan ikke blot sige, at det ikke er socialdemokratisk politik, hvis det er et hovedkrav fra De Radikale.

Hans Engell mener, at presset nu begynder at flytte lidt fra Venstre til Thorning.

- Første halvdel af valgkampen har været let for Thorning, fordi Løkke har været under så hårdt pres.

- Nu kommer hun til at forholde sig til de politiske krav fra De Radikale - også fordi sporene skræmmer fra 2011. Mange vil sige: jo, jo den gang sagde du også nej til dagpenge, nej til efterløn, men du måtte æde det efter valget.

Hvad er TV 2's blog #TV2VALG?

TV 2 følger valgkampen alle dage fra valget udskrives til vi har en afgørelse.

TV 2's valgredaktion giver dig med denne blog det seneste og vigtigste i valgkampen - opdateret minut for minut.

Valgbloggen er for dig, der vil have det fulde overblik over valgkampen fra Christiansborgs slotsplads til Skagen. Fra vælgermøde i Herning til dagens TV-debat.

Alle TV 2's regioner er repræsenteret i TV 2 Nyhedernes valgblog.